20 Μάιος 2013, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2014, 16:31

Ογκώδης πορεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Θεσσαλονίκη

  • Ογκώδης πορεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Θεσσαλονίκη

Με πορεία χιλιάδων ατόμων προς το τουρκικό προξενείο, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη συμπλήρωση 94 ετών από τη 19η Μαΐου του 1919.

Οι περίπου 7.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Όσοι συγγνώμη δεν ζητούν στην Ευρώπη δεν χωρούν» και «Όχι άλλη γενοκτονία», ενώ κρατούσαν πανό και πλακάτ.

Η πορεία, που κινήθηκε προς το τουρκικό προξενείο δια των οδών Εγνατία, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου, είχε ως αφετηρία την πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία -μεταξύ άλλων- του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ποντιακού ελληνισμού και ομιλία του εν αποστρατεία στρατηγού και συγγραφέα Φραγκούλη Φράγκου.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο δήμαρχος δέχτηκε αποδοκιμασίες από μέλη εθνικιστικών οργανώσεων. Περίπου 100 μέλη πατριωτικών κινημάτων της περιφέρειας πραγματοποίησαν πορεία με υβριστικά συνθήματα κατά του δημάρχου.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας και τη θυροκόλληση του ψηφίσματος στο τουρκικό προξενείο, η πορεία επέστρεψε στο Άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν.

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε και σε κεντρική πλατεία του Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης. Στελέχη της Χρυσής Αυγής απηύθυναν χαιρετισμούς και κατέθεσαν στεφάνια, παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Μήνυμα του Δ.Κουτσούμπα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με μήνυμά του προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού εκφράζει την αλληλεγγύη του κόμματος για την προσπάθειά του για αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού και ταυτόχρονα ενημερώνει το Συμβούλιο ότι το ΚΚΕ έχει ήδη προβεί σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για να αποσυρθούν οι διατάξεις του Νόμου 4093-2012, που καταργούν τη μικρή σύνταξη, στο επίπεδο του βοηθήματος, που έπαιρναν οι υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει την κατάθεση ερώτησης (21-1-2013) και στη συνέχεια επίκαιρης ερώτησής του βουλευτή του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη στη Βουλή, που συζητήθηκε την Δευτέρα 28-1-2013, όπου το ΚΚΕ απαίτησε να μην κοπούν οι συντάξεις στους υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ.

Επίσης αναφέρει την κατάθεση αναφοράς (1-3-2013) του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ, σχετική με την συνταξιοδότηση των ανασφάλιστων υπερήλικων παλιννοστούντων.

Πηγή: in.gr