5 Νοέμβριος 2014, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2014, 11:19

Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας εν μέσω καταλήψεων στα σχολεία

  • Αύριο η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία

Με βασικό αντικείμενο τις αλλαγές στο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και στη σκιά των καταλήψεων σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας, συνέρχεται αυτήν την ώρα η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου, μέσα από το ΕΣΥΠ, θα περάσουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με στόχο έως τον Ιανουάριο να υπάρξουν και οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να μη συμμετάσχει με εκπρόσωπό του στις συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ, ενώ αντίστοιχη απόφαση πήρε και το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.

Λοβέρδος: Δεν ζητήσαμε την παρέμβαση της εισαγγελίας

Μιλώντας το πρωί στον ANT1, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως υπάρχει κάμψη στο φαινόμενο των καταλήψεων και υπογράμμισε πως το υπουργείο δεν ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Υπερασπίστηκε τις κινητοποιήσεις ως μορφή έκφρασης της ελευθερίας, τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να χάνονται μαθήματα.

«Αν συνεχιστούν οι καταλήψεις θα γίνουν αναπληρώσεις τα Σάββατα, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών και αντί της πενθήμερης εκδρομής» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Για τα κενά και την τράπεζα θεμάτων

Αναφερόμενος στο θέμα των κενών στα σχολεία σημείωσε ότι «γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν έστω και χωρίς χρήματα». Υποστήριξε ότι «οι μαθητές έχουν δίκιο, αλλά υπάρχει και το δίκιο μιας πολιτείας που δεν έχει χρήματα».

Μιλώντας για το ζήτημα της τράπεζας θεμάτων τόνισε ότι δε θα γίνουν αλλαγές και υπερασπίστηκε το σύστημα λέγοντας ότι «η τράπεζα θεμάτων προσπαθεί να αναπτύξει το κριτικό πνεύμα. Είναι θέματα που προσαρμόζονται στη διδακτέα ύλη». Ο υπουργός παιδείας σημείωσε ότι «η διδακτέα ύλη θα μειωθεί» και, σε αντίθεση με την περασμένη σχολική χρονιά που η τράπεζα θεμάτων δόθηκε στα σχολεία λίγο πριν από τις εξετάσεις, «φέτος θα δοθεί από τώρα και τα θέματα θα είναι προσαρμοσμένα στη διδακτέα ύλη». Στόχος, υποστήριξε, «είναι να φύγουν οι μαθητές από τα φροντιστήρια».