5 Νοέμβριος 2014, 11:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2014, 11:53

Η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο γιορτάζει και σχεδιάζει...

  • Η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο γιορτάζει και σχεδιάζει...

Το καθιερωμένο ετήσιο παιδικό Ηalloween Party (Απόκριες στην αμερικανική ήπειρο) διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή 2 Νοεμβρίου στην έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά».

Τα παιδιά έπαιξαν, διασκέδασαν και ξεφάντωσαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, αφού χόρεψαν υπό τους ήχους ποντιακής μουσικής και τραγουδιών. Μετά την ανάδειξη του καλύτερου μασκαρά Halloween πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση του συλλόγου, κατά την οποία το νέο ΔΣ ανακοίνωσε το πρόγραμμά του για τη διετία Σεπτέμβριος 2014 - Σεπτέμβριος 2016.

Οι αποφάσεις που έλαβε είναι οι εξής:

Α: Υλοποίηση προγραμματικών στόχων της προηγούμενης διοίκησης:

Χορευτικά: 
Λειτουργία Χορευτικών κάθε εβδομάδα. 

Εθελοντές χοροδιδάσκαλοι οι: 
Κώστας Κοτσαμποϊκίδης
Άννα Κοτσαμποϊκίδου
Χριστίνα Κοτσαμποϊκίδου 
Γιάννης Σαρηκεχαγιάς
Κατερίνα Ηλιάδου
Χρήστος Αλεφραγκής. 

Μικρό χορευτικό, ηλικίες 2-7 ετών: γράφτηκαν 32 παιδιά. 
Μεσαίο χορευτικό, ηλικίες 8-12 ετών: γράφτηκαν 20 παιδιά. 
Μεγάλο χορευτικό, ηλικίες 13-40 ετών: γράφτηκαν 30 άτομα. 
Χορευτικό παλαίμαχων χορευτών, άνω των 40 ετών: ανοικτό για όλους.

Σεμινάρια-Ημερίδες ψυχολογίας με εξειδικευμένο σύμβουλο: Θα διοργανωθούν ειδικά σεμινάρια διαχείρισης πόνου αρρώστου, απώλειας συγγενικών προσώπων και ψυχολογίας μονογονεϊκών οικογενειών.

Βοήθεια νέων μεταναστών και κατοίκων: Διανομή έντυπου οδηγού μετανάστη σε δύο γλώσσες, αγγλικά και ελληνικά, σύμβουλος μεταναστών, ασφάλεια νέου ανασφάλιστου μετανάστη, οδηγίες για έκδοση διπλώματος, δωρεάν επικυρώσεις μεταφράσεων, δωρεάν επικυρώσεις εγγράφων για μόνιμους κατοίκους, νεοεισερχόμενους, φοιτητές, συνταξιούχους, άνεργους, ΑΜΕΑ (ΟDSP), οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Δωρεάν συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων (income tax forms): Δωρεάν συμβουλευτική για τη διαχείριση περιουσίας στην Ελλάδα, κτηματολόγιο, αυθαίρετα.

Υιοθέτηση περιβαλλοντικής πολιτικής και εξοικονόμηση πόρων: Περιορισμός αποστολής γραμμάτων και ενθάρρυνση ενημέρωσης μέσω e-mail. Προγράμματα περιβαλλοντικής πολιτικής και ανακύκλωσης.

Νέο κτίριο: Ομόφωνα ελήφθη η απόφαση να βρεθεί κατάλληλο κτίριο ώστε να στεγάσει τις πολλαπλές δραστηριότητες του συλλόγου. Στα άμεσα σχέδια του νέου ΔΣ είναι και η ανέγερση εκκλησίας αφιερωμένης στην Παναγία Σουμελά.

Εφημερίδα-Ιnternet: Το ΔΣ προγραμματίζει την επανέκδοση της τριμηνιαίας εφημερίδας Ποντιακή εστία και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας.

Ψηφιοποίηση αρχείου Αδελφότητας: Ψηφιοποίηση φωτογραφιών και σημαντικών εγγράφων και ανάρτησή τους στο site.

Β: Προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δράσεις:
1) Ποντιακή βραδιά στις 6 Δεκεμβρίου 2014 στις 19:00 στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο με τον Χρήστο Τικταπανίδη και τον Κώστα Παπαδόπουλο.
2) Σεμινάρια εκμάθησης ποντιακής λύρας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2014.
3) Ποντιακά παραδοσιακά κάλαντα στην Danforth στις 27 Δεκεμβρίου 2014.
4) Ετήσιος χορός στις 17 Ιανουαρίου 2015 στο Crystal Fountain Banquet Hall. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ποντιακά, με τον Στάθη Πορφυρίδη και λαϊκή ορχήστρα.
5) Εκδηλώσεις Γενοκτονίας στις 16-17 Μαΐου 2015.
6) Φεστιβάλ ποντιακής νεολαίας Βορείου Αμερικής 19-21 Ιουνίου.
7) Γυναικείο τμήμα: Εκδρομές, Ημερίδες, Συναντήσεις, Τσάι, Νέες δράσεις.
8) Βιβλιοθήκη: Η Λέσχη της Αδελφότητας θα προσφέρει δωρεάν καφέ στα μέλη της και ανοικτή βιβλιοθήκη για ανάγνωση και χρήση των υπολογιστών.

Γ. Καθιέρωση εκδηλώσεων
1) Αναβίωση πανηγυρικών εορτών των τριών σταυροπηγιακών μονών του Πόντου: Αγίου Γεωργίου μονή Περιστερεώτα (κάθε Απρίλιο του Αγίου Γεωργίου). Θα εορτάζεται στον Άγιο Γεώργιο. 
Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μονή Βαζελώνα. (24 Ιουνίου 2015 Τιμίου Προδρόμου). Θα εορτάζεται στον Άγιο Ιωάννη. 
Παναγίας Σουμελά στις 15 Αυγούστου. Εορτασμός στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου.
2) Θέατρο και ποντιακή διάλεκτος: Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί τμήμα θεατρικής ομάδας και εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου σε όσους δεν την γνωρίζουν. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 647-241-2054 και στο brotherhoodpontion@gmail.com. 
3) Χορωδία: Δημιουργία χορωδίας με εθελοντή χοράρχη τον Κώστα Τσιλφίδη. Δηλώσεις συμμετοχής στο 647-838-2152 και στο brotherhoodpontion@gmail.com.
4) Ποντιακή ιστορία, διδασκαλία: Εκμάθηση της ποντιακής ιστορίας και Γενοκτονίας στην αγγλική, σε όλα τα παιδιά του χορευτικού, σύμφωνα με τη νέα σειρά ποντιακής ιστορίας (αγγλόφωνα βιβλία).
5) Αναβάθμιση δημόσιων σχέσεων: Καθιέρωση ποντιακής βραδιάς σε τακτά χρονικά διαστήματα και σύσφιξη σχέσεων με τους συλλόγους Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί η επικοινωνία σε τακτική βάση μέσω e-mail και facebook, και να ανακατασκευαστεί η ιστοσελίδα του συλλόγου.

Αξιόλογες πρωτοβουλίες από μια δυνατή ελληνική κοινότητα στο Τορόντο του Καναδά, που καταφέρνει να κρατά γερά τα πόδια στο παρελθόν μέσω της διατήρησης της παράδοσης, αλλά προσφέρει ταυτόχρονα σημαντικές υπηρεσίες στο παρόν για να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία.