5 Νοέμβριος 2014, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2014, 09:10

Παρέμβαση εισαγγελέων στα υπό κατάληψη σχολεία

  • Παρέμβαση εισαγγελέων στα υπό κατάληψη σχολεία

Την τήρηση της νομιμότητας και την εφαρμογή του νόμου σε περιπτώσεις καταλήψεων σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραγγέλνει με εγκύκλιο της προς τους εισαγγελείς της χώρας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η εισαγγελέας του Αρείου ζητά από τους εισαγγελείς να διαπιστώνουν αν τελούνται συγκεκριμένα αδικήματα στα σχολεία όπως φθορές, κλοπές, διατάραξη οικιακής ειρήνης, να ασκούν τις σχετικές διώξεις και να ταυτοποιούν τους δράστες των παράνομων συμπεριφορών.

Ειδικά για τους εξωσχολικούς και πρόσωπα που δεν ανήκουν στη σχολική κοινότητα ζητά να εφαρμόζεται και η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ σε περιπτώσεις βαρύτερης εγκληματικότητας ζητά να εξετάζεται και η πιθανότητα άσκησης δίωξης και κατά των γονέων για παραμέληση ανηλίκων.

Μαθήματα το Πάσχα αν οι καταλήψεις ξεπεράσουν τις τρεις μέρες

Με μαθήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα θα καλυφθούν τα όποια κενά προκληθούν αν οι μαθητικές καταλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε δεκάδες σχολεία ανά την Ελλάδα ξεπεράσουν σε διάρκεια τις τρεις ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου.

Ο υφυπουργός Παιδείας προειδοποίησε πως αν το διδακτικό κενό γίνει πολύ μεγάλο τότε το υπουργείο Παιδείας έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει σε σχολικές ημέρες ορισμένα Σάββατα, ημέρες εορτών και σχολικών εκδρομών, τροποποιώντας το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη είναι 364. Πάντως ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως «το υπουργείο δεν λαμβάνει, ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής», καθότι «ακούμε τα αιτήματα των μαθητών».