4 Νοέμβριος 2014, 20:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2014, 20:03

Γυναίκα στο τιμόνι του CERN

  • Γυναίκα στο τιμόνι του CERN
    Η Φαμπιόλα Τζιανότι
  • Γυναίκα στο τιμόνι του CERN
    Με συναδέλφους της στο CERN
  • Γυναίκα στο τιμόνι του CERN
    Περιμένοντας το «σωματίδιο του Θεού» να φανεί

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε το CERN, ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός στον κόσμο που πλέον βρίσκεται στα ασφαλή και άξια χέρια μιας γυναίκας, της Ιταλίδας φυσικού Φαμπιόλα Τζιανότι.

Η Ιταλίδα επιστήμονας εξελέγη από το γενικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών ως διάδοχος του Γερμανού φυσικού Ρολ Χόγιερ στη θέση του γενικού διευθυντή, παρά το ότι υπάρχει ακόμα δυο ισχυροί υποψήφιοι.

Η θητεία της θα επισημοποιηθεί τον Δεκέμβριο, είναι 5ετής και θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2016. Πρόκειται για την 16η κατά σειρά γενική διευθύντρια του CERN και όλοι οι προκάτοχοί της υπήρξαν άνδρες.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα η επιλογή μου ως νέας γενικής διευθύντριας του CERN, μετά τους 15 εξέχοντες προκατόχους μου» δήλωσε η 52χρονη Τζιανότι και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για να παραμείνει ο Οργανισμός στην παγκόσμια επιστημονική πρωτοπορία.

Η Φαμπιόλα Τζιανότι που έχει διδακτορικό στη σωματιδιακή φυσική, υπήρξε εκπρόσωπος του πειράματος ATLAS του μεγάλου επιταχυντή, κατά την περίοδο 2009 έως το 2013, στη διάρκεια της οποίας έγνε η ιστορική ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς. Είναι επίσης μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών και έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία.