4 Νοέμβριος 2014, 19:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2014, 19:40

«Πρόεδρος» του Ντόνεσκ ορκίστηκε ο φιλορώσος Ζαχαρτσένκο

  • «Πρόεδρος» του Ντόνεσκ ορκίστηκε ο φιλορώσος Ζαχαρτσένκο

Με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε έναν πρόεδρο δημοκρατίας ορκίστηκε «πρόεδρος» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, νικητής των εκλογών της περασμένης Κυριακής.

«Ορκίζομαι να υπηρετώ το λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» ανέφερε ο 38χρονος Ζαχαρτσένκο, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν «πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ. Η ορκωμοσία έγινε στο κτίριο-στολίδι του θεάτρου.

Παρόμοια τελετή έγινε το απόγευμα στο Λουγκάνσκ, το άλλο προπύργιο των αυτονομιστών, όπου ο 50χρονος Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, νοσταλγός του σοβιετικού παρελθόντος, συγκέντρωσε πάνω από το 63% των ψήφων.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των δυτικών, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «σέβεται» την επιλογή των πολιτών των δύο περιοχών και κάλεσε το Κίεβο να «αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του στην ανατολική Ουκρανία, εκτιμώντας παράλληλα πως οι εκλεγμένοι ηγέτες των αυτονομιστών έχουν πλέον την αναγκαία νομιμοποίηση για να διαπραγματευθούν με τις αρχές στο Κίεβο.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας όμως θεωρεί την «παράνομη» εκλογική διαδικασία αυτή μια «χονδροειδή παραβίαση» του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος απειλεί να τερματίσει την εκεχειρία.