19 Μάιος 2013, 11:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2014, 13:15

Ο Συμεών Σιδηρόπουλος μιλά για τη σημασία της ιστορικής μνήμης

  • Ο Συμεών Σιδηρόπουλος μιλά για τη σημασία της ιστορικής μνήμης

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας Νέων Πολιτικών Επιστημόνων, Συμεών Σιδηρόπουλος μιλά για την Γενοκτονία των Ποντίων και τη σημασία της ιστορική μνήμης.

"Η ικανότητα του ανθρώπου να ξεχνά είναι μία σπουδαία λειτουργία του εγκεφάλου, με την οποία διαγράφει οδυνηρά και τραυματικά γεγονότα. Έτσι αντιμετωπίζει την ζωή με νέες δυνάμεις και δεν εγκλωβίζεται στο παρελθόν που θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάθλιψη.

Όμως η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, είναι επίσης εξίσου σημαντικό ζωτικό στοιχείο για την ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι αυτό που μας καθοδηγεί ως έθνος, μας τονώνει τον Πατριωτισμό, μας διδάσκει και φωτίζει το μέλλον μας.

Πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε τα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του έθνους μας.

353.000 Έλληνες Πόντιοι σφαγιάστηκαν τις ζοφερές εκείνες ημέρες του ξεριζωμού σε έναν ατέλειωτο χορό θανάτου. Επίσης 1.250.000 πήραν τον κακοτράχαλο δρόμο της προσφυγιάς αφήνοντας στα πατρικά εδάφη τις περιουσίες, τους διασκορπισμένους συγγενείς τους, αλλά και τους τάφους των προγόνων τους.

Η διεθνής βιβλιογραφία βρίθει από μαρτυρίες για τα εγκλήματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι δε αποτρόπαιες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι εξορίες, οι εκτοπίσεις, οι σφαγιασμοί μαθητών στα σχολεία, τα καταναγκαστικά έργα, φυλακίσεις, οι εκτελέσεις, βασανιστήρια, πορείες στην έρημο, στέρηση νερού και εν γένει φρικαλεότητες που δεν μπορεί να τις αντέξει ο ανθρώπινος νους. Εφάρμοσαν απάνθρωπες και κτηνώδεις πρακτικές για να εξαφανίσουν το Ελληνικό στοιχείο και να δημιουργήσουν Τουρκική φυλετική καθαρότητα στα εδάφη του Πόντου.

Η γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου αλλά και των άλλων εθνοτήτων (Αρμενίων και Ασσυρίων), ήταν εκείνη που δίδαξε αργότερα τους Γερμανούς κατακτητές να διαπράξουν τις δικές τους γενοκτονίες και μαζικές εκκαθαρίσεις.

Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων, αναγνώρισε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Έκτοτε δίδεται μία συνεχής μάχη σε διεθνές επίπεδο για την αναγνώριση της γενοκτονίας από την διεθνή κοινότητα με πρωταγωνιστές διακεκριμένους Έλληνες ιστορικούς και διανοούμενους καθώς και από την Παποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τον απόδημο Ελληνισμό.

Σήμερα ο Ποντιακός Ελληνισμός ζητά σύσσωμος την Διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας από τους Τούρκους. Ζητά επίσης και από την Τουρκία, αν πράγματι σέβεται τις ανθρώπινες αξίες, να αναγνωρίσει τα εγκλήματα της. Οι Έλληνες Πόντιοι δεν ζητούν αποζημιώσεις, ζητούν μία επίσημη συγνώμη για να αναπαυθούν οι ψυχές των νεκρών τους.

Συμεών Π. Σιδηρόπουλος

Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος

Πρόεδρος ΕΟΝΕΠΕ

Πηγή: thebest.gr