4 Νοέμβριος 2014, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2014, 19:51

Η επίσημη «πρώτη» του ανανεωμένου pontos-news

  • Η επίσημη «πρώτη» του ανανεωμένου pontos-news
    Πόπη Τσαπανίδου και Ιεροκλής Μιχαηλίδης ήταν οι παρουσιαστές της εκδήλωσης

Tην «αγκαλιά» του στον Οικουμενικό Ελληνισμό άνοιξε και επίσημα ο ανανεωμένος διαδικτυακός τόπος pontos-news.gr, μετά την παρουσίασή του στο κατάμεστο θέατρο «Παλλάς», στην Αθήνα.

Πλήθος κόσμου αλλά και πολιτικοί, υπουργοί, βουλευτές και επιχειρηματίες συνέρρευσαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, η οποία σηματοδότησε την απαρχή μιας προσπάθειας να «στεγαστεί» και να βρει σημείο συνάντησης ο απανταχού Ελληνισμός, με έμφαση στον προσφυγικό Ελληνισμό.

Ήταν μια βραδιά χαράς και συγκίνησης, γεμάτη μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν με τις έξυπνες ατάκες των παρουσιαστών, Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Πόπης Τσαπανίδου, παρακολούθησαν και συγκινήθηκαν με τα βίντεο που παρουσίαζαν εικόνες και επιτεύγματα του Ελληνισμού της Ανατολής, δέχθηκαν τις ευλογίες και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη, Παναγιώτατου κ.κ. Βαρθολομαίου, μέσω του εκπροσώπου του, Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου, σιγοτραγούδησαν με την ορχήστρα στο μουσικό τμήμα της εκδήλωσης και βέβαια «ξεναγήθηκαν» στις πολλές και πρωτοποριακές σελίδες του pontos-news.gr.


Η είσοδος του «Παλλάς»

Αν και η έναρξη της εκδήλωσης είχε καθορισθεί για τις 20.00, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται μία ώρα νωρίτερα στην είσοδο του θεάτρου, ανυπομονώντας να μπει στην αίθουσα.

Δύο τεράστιες αφίσες, με τον Καζαντζίδη και τη λύρα να δεσπόζουν, καλωσόριζαν τον κόσμο και πλαισίωναν τη σκηνή του θεάτρου, στο φόντο της οποίας υπήρχε ο χάρτης του pontos-news.gr με τις περιοχές που μεγαλούργησε για τρεις χιλιετίες ο Ελληνισμός της Ανατολής.


Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος

Με την έναρξη της εκδήλωσης οι Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Πόπη Τσαπανίδου κάλεσαν στο βήμα τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη.


Άκης Γεροντόπουλος  

Τη σκυτάλη στους χαιρετισμούς πήρε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το pontos-news.gr θα εκφράσει τον Οικουμενικό Ελληνισμό, ενώ τον ακολούθησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Πόντιος και συμπαραστάτης της διαδικτυακής πύλης σε κάθε της βήμα Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος ανέδειξε το στόχο: από τη μία να καταγράψει, να διασώσει και να διαδώσει την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Ανατολής –και όχι μόνο– και από την άλλη, με πρωτοπόρες εφαρμογές να ενώσει τον Ελληνισμό της διασποράς και να κρατήσει ζωντανή και ισχυρή την οικουμενική Ελλάδα.


Σάββας Αναστασιάδης

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκε ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης και ο πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς εκ μέρους της πολιτικής κίνησης Το Ποτάμι.


Γιάννης Αμοιρίδης


Αλέξανδρος Μαλλιάς

Η συγκίνηση κορυφώθηκε μεταξύ των ακροατών όταν προβλήθηκε το βίντεο που επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι του pontos-news.gr Παντελής Σαββίδης και Τάσος Κοντογιαννίδης, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι εφημερίδες του Ελληνισμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και της Καππαδοκίας, αλλά και εικόνες από τις εν λόγω περιοχές πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Παντελής Σαββίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το pontos-news.gr πόλο συσπείρωσης του απανταχού Ελληνισμού, ενώ ακολούθησε βίντεο με ευχές διακεκριμένων Ποντίων: του κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν, του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, του ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου και του βετεράνου ποδοσφαιριστή Αντώνη Αντωνιάδη.


Παντελής Σαββίδης

Βαθιά συγκινημένος πήρε το λόγο ο οραματιστής του νέου pontos-news.gr, εκδότης και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στον βίαιο ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής με τη Μικρασιατική Καταστροφή, τόνισε την προσφορά και τη συμβολή των προσφύγων στην οικονομική και κυρίως την πνευματική ανόρθωση της καθημαγμένης Ελλάδας παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, τα παραδείγματα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.


Έρση Βατού και Γιάννης Κωστελίδης

Αμέσως μετά η δημοσιογράφος Έρση Βατού πήρε το κοινό από χέρι και το ξενάγησε στη νέα μορφή, τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο του pontos-news ενώ ο Γιάννης Κωστελίδης, ένας νέος άνθρωπος που έβαλε τη μαγιά πριν από δύο χρόνια για να ανθίσει το pontos-news.gr, «ξεφύλλισε» μέσα από τη γιγαντοοθόνη τις καινοτόμες διαδραστικές ενότητες όπως το Βρες το Χωριό σου και εκείνη των εκδηλώσεων.

Με τον αποχαιρετισμό των παρουσιαστών ανέλαβε δράση η μουσική.

Τραγούδια του Πόντου παρουσίασαν στο κοινό οι ερμηνευτές Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, Μελίνα Ασλανίδου, Σοφία Παπάζογλου και Πέλα Νικολαΐδου αν και στο ξεκίνημα η λύρα ξάφνιασε παίζοντας Caruso.

Η γιορτή συνεχίστηκε στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου με ποντιακά και μικρασιατικά εδέσματα που προσφέρθηκαν σε όλον τον κόσμο, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης, για το pontos-news.gr (φωτογράφος: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

Gallery