4 Νοέμβριος 2014, 16:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2014, 17:07

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για την έξοδο από το μνημόνιο

  • Μοσκοβισί: Το επόμενο βήμα είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
    (Φωτ. αρχείου: ΕPA)

«Θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση στο Eurogroup την Πέμπτη, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 8 Δεκεμβρίου». Με αυτό τον τρόπο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί απάντησε στην ερώτηση για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι μέσα στον Νοέμβριο θα έρθει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στη χώρα μας θα βρεθεί και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος επίτροπος για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα, Γιέρκι Κατάινεν.

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται ώστε «να αξιολογήσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η οποία έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις». Στόχος –όπως είπε– είναι να εξεταστούν υπό μορφή πακέτου τα ελληνικά αιτήματα «με τη δεδηλωμένη βούληση να διατηρήσουμε την ακεραιότητα στην ευρωζώνη, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί και να εξέλθει με συντονισμένο τρόπο από το πρόγραμμα».

Γιούνκερ υπέρ Ελλάδας για ευρωζώνη

Την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Χέλμουτ Κολ Από ανησυχία για την Ευρώπη, στο οποίο ο πρώην καγκελάριος υποστήριξε ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχθηκε πρόωρα τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.

«Δεν επιτρέψαμε στην Ελλάδα να είναι στον πρώτο γύρο των χωρών που θα υιοθετούσαν το ευρώ, διότι δεν ήταν ώριμη για αυτό. Στη συνέχεια, όμως, οι Έλληνες κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες», ανέφερε ο Γιούνκερ.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι «έπεσαν θύματα ενός εσφαλμένου τρόπου στατιστικής παρουσίασης των στοιχείων» και τόνισε ότι αυτό το λάθος δεν θα επαναληφθεί. Αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα των Ελλήνων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι δεν θα πρέπει να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για «τα σφάλματα που επί δεκαετίες έκανε η ελληνική πολιτική τάξη». Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την αναβίωση της μνησικακίας και των κλισέ, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.