4 Νοέμβριος 2014, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2014, 13:54

10 εκατομμύρια οι απάτριδες στον κόσμο

  • 10 εκατομμύρια οι απάτριδες στον κόσμο

Εκστρατεία για την εξάλειψη του φαινομένου των ανθρώπων που ζουν σήμερα ως απάτριδες, μη έχοντας ούτε εθνικότητα ούτε διαβατήριο, ξεκινά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η υπηρεσία εκτιμά ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια. Οι απάτριδες στερούνται την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση, ενώ δεν απολαμβάνουν και τα πολιτικά τους δικαιώματα όπως το δικαίωμα του εκλέγειν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επιθυμεί να δώσει τέλος σε αυτό το φαινόμενο καλώντας τις χώρες να παραχωρήσουν εθνικότητα σε παιδιά χωρίς πατρίδα, και ιθαγένεια σε μέλη εθνικών μειονοτήτων.

Στόχος η συλλογή 10 εκατ. υπογραφών

Στήριξη στη φιλόδοξη παγκόσμια εκστρατεία του ΟΗΕ προσέφεραν σήμερα –μεταξύ άλλων– ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου και η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, οι οποίοι συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή κάνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση «10 εκατομμυρίων υπογραφών για να αλλάξουν 10 εκατομμύρια ζωές».

Κάθε δέκα λεπτά ένα παιδί γεννιέται χωρίς πατρίδα, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες εγκαινιάζοντας την εκστρατεία με τίτλο «Ανήκω».

«Η έλλειψη πατρίδας κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν η ίδια η ύπαρξή τους να είναι έγκλημα...  Αυτά τα αποκαλούμενα “νομικά φαντάσματα” συχνά καταλήγουν απόκληροι, συλλαμβάνονται ή είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην εκμετάλλευση, περιλαμβανομένης της δουλείας. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο... Είναι μια ανωμαλία του 21ου αιώνα», σχολίασε ο Αντόνιο Γκουτιέρες.

Διάσημες υπογραφές στην ανοιχτή επιστολή

Ανάμεσα στους διάσημους που συνυπογράφουν την ανοιχτή επιστολή είναι και η Ιρανή ακτιβίστρια Σιρίν Εμπαντί, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, η Αμερικανίδα σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντρικς, ο Νοτιοαφρικανός τρομπετίστας Χιου Μασεκέλα, ο Αφγανός συγγραφέας Χαλίντ Χοσεΐνι (συγγραφέας του Χαρταετοί πάνω από την πόλη) και το μοντέλο από το Νότιο Σουδάν Άλεκ Ουέκ.

Όπως επισημαίνει το BBC, οι άνθρωποι χάνουν –ή δεν αποκτούν ποτέ–την εθνικότητά τους για πολλούς λόγους: παιδιά που γεννιούνται σε καταυλισμούς προσφύγων συχνά δεν δικαιούνται να αποκτήσουν την ιθαγένεια της νέας χώρας, στην οποία γεννήθηκαν, και δεν έχουν καμία ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα των γονέων τους για να διεκδικήσουν εκεί εθνικότητα.

Σε 27 χώρες δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να «κληροδοτήσουν» στα παιδιά τους την εθνικότητά τους, γεγονός που –σύμφωνα με την UNHCR– δημιουργεί γενιές απάτριδων.