4 Νοέμβριος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2014, 11:07

Φορτσάκης: Να επιστρέψουν οι διοικητικοί για να μη χαθεί το εξάμηνο

  • Φορτσάκης: Να επιστρέψουν οι διοικητικοί για να μη χαθεί το εξάμηνο

Έως και διπλάσιο αριθμό φοιτητών από εκείνους που είχαν εισαχθεί με τις εξετάσεις καλούνται να φιλοξενήσουν οι δημοφιλείς σχολές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε σχολές αυξημένης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική, υπολογίζεται ήδη ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε διπλασιασμό του αρχικού αριθμού εισακτέων.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης ζητά επίμονα από την πολιτεία να ανακληθεί η διαθεσιμότητα των 260 διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και να επιτραπεί η πρόσληψη δεκάδων ακόμα υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ.

Όπως τόνισε το πρωί στον ΣΚΑΪ, υπό τις παρούσες συνθήκες το ΕΚΠΑ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στον μεγάλο αριθμών φοιτητών που θέλουν να μετεγγραφούν στην Αθήνα, καθώς δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά των αιτούντων.

«Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καλούμαστε σήμερα να φιλοξενήσουμε 25% παραπάνω από τους φοιτητές που είχαμε πέρυσι», είπε ο Θ. Φορτσάκης, κι αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιατρικής: «Η Ιατρική Σχολή έβαλε 168 και τώρα έχει 421. Άλλο να έχεις 170 ανθρώπους και τις υποδομές γι’ αυτούς, και άλλο για 420. Δεν μπορούν π.χ. να πηγαίνουν στα εργαστήρια, διότι δεν έχουμε για τόσους φοιτητές ούτε καθηγητές ούτε διοικητικούς υπαλλήλους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο

«Μας φόρτωσαν ένα σωρό φοιτητές και μας παίρνουν και τους υπάλληλους μας. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα» σχολίασε ο πρύτανης, συμπληρώνοντας πως υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο για τους μετεγγραφέντες φοιτητές. «Το να χαθεί το εξάμηνο δεν είναι πιθανότητα, είναι βεβαιότητα» είπε ο Θ. Φορτσάκης.

«Αποδοκιμάζω τον εαυτό μου»

Αναφερόμενος στις πρόσφατες ταραχές κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου φοιτητές εισέβαλαν στην πρυτανεία, είπε πως έχει «μικτά συναισθήματα» για τα όσα επακολούθησαν και εξέφρασε τη λύπη του που ο και ίδιος αντέδρασε «έντονα».

«Αποδοκιμάζω τον εαυτό μου. Το χειρότερο πράγμα για έναν εκπαιδευτικό είναι να μιλήσει άσχημα στους μαθητές του», σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως πως όταν «είσαι κλειδωμένος σε μια αίθουσα και σε βρίζουνε, μερικές φορές μπορεί να ξεφύγεις».

Τα ίδια σε Μετσόβιο και Αριστοτέλειο

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Γιάννης Γκόλιας, τονίζει ότι η ασφυξία αφορά κυρίως τέσσερις από τις σχολές του που εμφανίζουν αύξηση εισακτέων άνω του 100%. Πρόκειται για τους Ηλεκτρολόγους-Μηχανικούς, τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τους Αρχιτέκτονες και τους Μηχανολόγους.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, αναφέρει ότι σε περίπου 15 τμήματα ο πληθυσμός αυξήθηκε λόγω των μετεγγραφών κατά 1.808 άτομα και υπολογίζεται ότι θα προστεθούν ακόμη 500 περίπου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.