4 Νοέμβριος 2014, 10:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2014, 10:51

Η εργασία σε βάρδιες βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο

  • Η εργασία σε βάρδιες βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο

Αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο έχουν οι εναλλασσόμενες βάρδιες εργασίας, εάν ακολουθούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Νέα μελέτη Γάλλων και Βρετανών επιστημόνων με επικεφαλής τoν δρ Ζαν-Κλοντ Μαρκί του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine, δείχνει ότι όσοι εργάζονται ή εργάστηκαν για καιρό στο παρελθόν σε εναλλασσόμενες βάρδιες, έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερη ταχύτητα σκέψης και συνολικά χειρότερες νοητικές επιδόσεις.

Η επίπτωση φαίνεται να επιδεινώνεται μετά από μια δεκαετία εργασίας σε βάρδιες, και η ανάκαμψη μπορεί να πάρει τουλάχιστον πέντε χρόνια αφότου ο εργαζόμενος σταματήσει να δουλεύει σε βάρδιες.

Αυτού του τύπου η απασχόληση απορρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του σώματος (τους λεγόμενους κιρκαδιανούς ρυθμούς), πράγμα που, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά, πεπτικά (έλκος), μεταβολικά, μερικούς καρκίνους κ.ά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη μακροσκελή λίστα πρέπει να προστεθούν και τα εγκεφαλικά-νοητικά προβλήματα.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 3.000 άνθρωποι, εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι, οι οποίοι για χρόνια εργάζονταν με βάρδιες – τουλάχιστον τις 50 εργάσιμες ημέρες του έτους δούλευαν εναλλάξ πρωί κι απόγευμα-βράδυ.