3 Νοέμβριος 2014, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Νοέμβριος 2014, 18:10

«Μπαχαλάκιας», «Κάγκουρας» και άλλα λήμματα στο νέο λεξικό της Ακαδημίας

  • «Μπαχαλάκιας», «Κάγκουρας» και άλλα λήμματα στο νέο λεξικό της Ακαδημίας

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια έρευνας και πάνω από 1.800 σελίδες προκειμένου να ολοκληρωθεί το «Χρηστικό Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών. Για πρώτη φορά μεταξύ των τριών εκατομμυρίων λέξεων-ψηφίδων και των 75.000 λημμάτων περιλαμβάνονται και 5.000 νεολογισμοί που χρησιμοποιούνται ευρέως και δεν υπάρχουν σε άλλο λεξικό.

«Ιός Έμπολα», «άμπερ αλέρτ», «τηλεμαϊντανός», «αεροκουρτίνα», «μπότοξ» και «γενόσημα» είναι μερικά μόνο από τα νέα λήμματα. Άλλα προέρχονται από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ενώ περιλαμβάνονται και λέξεις με νέες σημασίες ή αργκό φράσεις «κάγκουρας», «ιντερνετάκιας», «μπαχαλάκιας», «μπουζουκλερί».

Στο νέο λεξικό της Ακαδημίας σημειώνεται επίσης η διπλή ορθογραφία, όπου υφίσταται, και καταγράφονται και φράσεις που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν λάθος, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως.

«Αβγό ή αυγό;», «αποτίει φόρο τιμής ή αποτίνει φόρο τιμής;», είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Βασικοί στόχοι είναι η ανάδειξη του πλούτου και της εκφραστικής πληρότητας της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, χωρίς να παραγκωνίζεται η κληρονομιά της, καθώς και η παροχή όλων των απαραίτητων λεξικογραφικών υλικών για τους ερευνητές», εξήγησε κατά τη σημερινή παρουσίαση του λεξικού ο επιστημονικός συντονιστής του, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Μία από τις καινοτομίες του νέου λεξικού είναι ότι η κατάρτιση του λημματολογίου έχει γίνει από εκτενείς βάσεις δεδομένων, όπως ο Εθνικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και η μηχανή αναζήτησης Google.

Παρά το μεγάλο κόστος δημιουργίας του (κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, από τα οποία τα 760.000 ευρώ διατέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών), το λεξικό θα διατίθεται στην τιμή των 48 ευρώ, ενώ από το βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας θα πωλείται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και φοιτητές στην ειδική τιμή των 35 ευρώ. Τα έσοδα από τη διάθεσή του θα δοθούν για έρευνες νέων άνεργων επιστημόνων.