3 Νοέμβριος 2014, 11:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Νοέμβριος 2014, 11:58

Από σήμερα οι αιτήσεις για μεταθέσεις εκπαιδευτικών

  • Χριστούγεννα 2017: Πότε κλείνουν και πότε ανοίγουν τα σχολεία

Έως και τις 30 Νοεμβρίου θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης.

Σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η προθεσμία ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων, εκτός από τις αμοιβαίες, για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.

Οι προϋποθέσεις και οι λόγοι μετάθεσης πρέπει να υπάρχουν κατά τον χρόνο που λήγει η προθεσμία υποβολής των σχετικών με τα κριτήρια μετάθεσης δικαιολογητικών. Κατ' εξαίρεση, η ληξιαρχική πράξη για νεογέννητο τέκνο μπορεί να υποβληθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Ποιες είναι οι κατηγορίες ανά βαθμίδα

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προβλέπονται έξι κατηγορίες μεταθέσεων: γενικές από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης, στα μουσικά σχολεία, στα καλλιτεχνικά σχολεία, στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, αμοιβαίες από περιοχή σε περιοχή και σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ.

Στην Πρωτοβάθμια, οι κατηγορίες είναι τέσσερις: γενικές από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης, στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, αμοιβαίες από περιοχή σε περιοχή και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Ποια είναι τα κριτήρια

Τα κριτήρια για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών είναι έξι: η συνολική υπηρεσία, η συνυπηρέτηση, οι οικογενειακοί λόγοι, οι συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν, η εντοπιότητα και η πρώτη προτίμηση.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας των εκπαιδευτικών κατά τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή, προηγούνται οι εκπαιδευτικοί που υπερέχουν κατά κριτήρια, εάν αυτά συντρέχουν και με την εξής σειρά: συνυπηρέτηση, εντοπιότητα, οικογενειακοί λόγοι, συνολική υπηρεσία, δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν και πρώτη προτίμηση.

Πέρυσι υποβλήθηκαν 8.358 αιτήσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ικανοποιήθηκαν οι 751, ενώ στην Πρωτοβάθμια υποβλήθηκαν 6.747 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 2.802.