3 Νοέμβριος 2014, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Νοέμβριος 2014, 10:33

Η λύπη «βασιλιάς» των συναισθημάτων

  • Η λύπη «βασιλιάς» των συναισθημάτων

Αυτό ισχυρίζεται μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η λύπη μπορεί να διαρκέσει έως 240 φορές περισσότερο από τη ντροπή, την έκπληξη, τον θυμό ή τη βαρεμάρα. Είναι η πρώτη μελέτη που κάνει άμεση σύγκριση της διάρκειας των διαφόρων συναισθημάτων και των αιτιών, που κάνουν μερικά συναισθήματα να διαρκούν περισσότερο από άλλα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Φιλίπ Βερντουάν και Σάσκια Λαβρίσεν του Πανεπιστημίου της Λουβέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας Motivation and Emotion, μελέτησαν 233 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι κλήθηκαν να αναφέρουν την διάρκεια 27 διαφορετικών συναισθημάτων τους στο παρελθόν, καθώς και πώς τα αντιμετώπισαν.

Η βασική διαπίστωση ήταν ότι ο «βασιλιάς» των συναισθημάτων, τουλάχιστον όσον αφορά τη διάρκεια, είναι αναμφισβήτητα η λύπη, κυρίως επειδή προκαλείται από πιο σοβαρές αιτίες, όπως ένας θάνατος ή ένα ατύχημα. Τείνει δε να ανανεώνεται καθώς ο άνθρωπος σκέφτεται και ξανασκέφτεται το συμβάν. Το «κλειδί», όπως είπε ο Βερντουάν, είναι «το στοχαστικό αναμάσημα» του συμβάντος και του συναισθήματος.

Η βαρεμάρα χάνει κατά κράτος

Αντίθετα, ανάμεσα στα πιο σύντομα συναισθήματα, που εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα, είναι η ντροπή, η έκπληξη, ο φόβος, η αηδία, η βαρεμάρα, η ανακούφιση κ.α. Η ενοχή διαρκεί πολύ περισσότερο από τη ντροπή, ενώ το άγχος πολύ περισσότερο από τον φόβο.

Ειδικά για τη βαρεμάρα, ένα συναίσθημα που συχνά νιώθουν έφηβοι και ενήλικοι, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, αν και όταν βαριέται κανείς, ο χρόνος φαίνεται να περνά αργά (μερικές φορές απελπιστικά αργά), στην πραγματικότητα ένα επεισόδιο βαρεμάρας συνήθως δεν διαρκεί πολύ - χωρίς ασφαλώς να λείπουν εκείνοι που βαριούνται... μόνιμα.