3 Νοέμβριος 2014, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Νοέμβριος 2014, 11:23

Για τον Σωφρόνη (Χατζησαββίδη) που «έφυγε»

  • Για τον Σωφρόνη (Χατζησαββίδη) που «έφυγε»

Για τον πανεπιστημιακό και τον ευρύτερο πνευματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης ο θάνατος του Σωφρόνη (17/10/14) είναι ο μεγάλος πόνος και θρήνος των ημερών. Όμως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, παρά την οδύνη για την απώλειά του, αισθάνεται ότι ο διαπρεπής καθηγητής Γλωσσολογίας, στο ΑΠΘ, Σωφρόνης Χατζησαββίδης, που εντελώς ξαφνικά έφυγε για το αιώνιο ταξίδι, θα εξακολουθεί να λειτουργεί εσαεί ως φωτεινός και χαρισματικός οδηγός για όλες τις περαιτέρω λειτουργίες και δραστηριότητες.

Ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας, της διδασκαλίας, της λογοτεχνικής αξιοποίησης, της διά βίου μάθησης και χρήσης της ποντιακής διαλέκτου, ο Σωφρόνης θα είναι ο μεγάλος μας δάσκαλος, με τη βαρύτιμη παρακαταθήκη που μας άφησε και το υψηλό παράδειγμα προσφοράς που μας κληροδότησε.

Πράγματι, τη φωτεινή σφραγίδα του Σωφρόνη φέρουν πολλά από τα ουσιαστικά και καθοριστικά επιστημονικά μας προγράμματα:

α) ΣΥΝΕΔΡΙΑ:

  1. «Η παιδεία και η κουλτούρα του Ποντιακού Ελληνισμού: Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον»
  2. «Η εκπαίδευση των παλιννοστούντων μαθητών»
  3. «Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολικά βιβλία ιστορίας»
  4. «Η ποντιακή διάλεκτος»

β) ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

  1. Οργάνωση μαθημάτων για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου.
  2. Οργάνωση μαθημάτων ιστορίας και κουλτούρας του Ποντιακού Ελληνισμού.
  3. Οργάνωση ημερίδων του «Συνδέσμου», σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων φοιτητών ΑΠΘ.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι για πολλές από τις δραστηριότητές μας το προσωπικό του γραφείο στο Πανεπιστήμιο λειτουργούσε όχι μόνο ως ζεστή φωλιά και φιλόξενη στέγη, αλλά και ως εργαστήρι προγραμματισμών και καθοριστικών αποφάσεων, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της συμβολής του Σωφρόνη στο έργο του «Συνδέσμου», του οποίου υπήρξε ενεργότατο μέλος από της ιδρύσεώς του.

Εμείς, λοιπόν, οι Πόντιοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων (Α/θμιας, Β/θμιας, Γ/θμιας εκπαίδευσης) αισθανόμαστε ότι ο Μεγάλος Καθηγητής και Δάσκαλος Σωφρόνης Χατζησαββίδης όχι μόνο δεν «έφυγε», αλλά αντίθετα, θα πρυτανεύει για πάντα ως πνοή και ως δύναμη δημιουργίας που θα καθοδηγεί τα βήματά μας. Εξάλλου, δεν θα σβήσει ποτέ μέσα μας ο γλυκός του λόγος και η ολύμπια μεγαλοσύνη του χαρακτήρα του.

Ένα τόσο μεγάλο ανάστημα προσφοράς και θυσίας δεν πεθαίνει ποτέ!

Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών
Στάθης Πελαγίδης,
Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας