2 Νοέμβριος 2014, 21:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2014, 21:53

Αιχμές Κολ κατά Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη

  • Αιχμές Κολ κατά Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη
    Λίγες μέρες μετά τα απομνημονεύματά του ο Χέλμουτ Κολ "χτυπάει" με νέο βιβλίο που αφορά και στην Ελλάδα

Από τις σελίδες του νέου του βιβλίου και με την Ελλάδα αφορμή, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ επιτίθεται στον Σοσιαλδημοκράτη διάδοχό του, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατηγορώντας τον επειδή επέτρεψε στη χώρα μας να ενταχθεί στην ευρωζώνη.

Αν και το βιβλίο Aus Sorge um Europa (μετ. Από αγωνία για την Ευρώπη) θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη στη βιβλιοπωλεία, η προδημοσίευση εκτενών αποσπασμάτων του στην εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκστσάιτουνγκ ήταν αρκετή για να προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις στη Γερμανία και όχι μόνο.

Στα αποσπάσματα που προδημοσιεύτηκαν ο Κολ ειρωνεύεται τον Σρέντερ (ήταν καγκελάριος μεταξύ 1998-2005) επειδή δέχτηκε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη το 2001 και επειδή το 2003 συμφώνησε να επιτραπεί στη Γερμανία και τη Γαλλία --τότε πρόεδρός της ήταν ο Ζακ Σιράκ-- να μην τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι δύο αυτές χώρες βρέθηκαν έτσι να έχουν διαρκώς ετήσιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μεγαλύτερο από το όριο του 3% που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτές οι δύο αποφάσεις του Σρέντερ «ήταν από τα σοβαρότερα λάθη» που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει ο «πατέρας» της γερμανικής επανένωσης. «Αυτό που συνέβη είναι πραγματικά αίσχος για τη γερμανική πολιτική και, ταυτοχρόνως, μια απεμπόληση της γαλλογερμανικής συνεργασίας» τονίζει ο πρώην καγκελάριος.

Σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του όπου αναφέρεται στη Ρωσία, ο Κολ επικρίνει επίσης τους ηγέτες της Δύσης γιατί «απομόνωσαν» τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Θεωρεί μάλιστα «ριζοσπαστική και λυπηρή» την απόφαση της G7 να συνεδριάσουν τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς την παρουσία των Ρώσων εκπροσώπων.

Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να φροντίσουν «να μην καταστρέψουν αυτά που πετύχαμε στο παρελθόν», προειδοποιεί ο Χέλμουτ Κολ ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει το βιβλίο του αύριο στη Φρανκφούρτη, παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.