2 Νοέμβριος 2014, 18:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2014, 18:49

Η καθιέρωση της παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, θέμα εκδήλωσης στη Ρώμη

  • Η καθιέρωση της παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, θέμα εκδήλωσης στη Ρώμη

Στην καρδιά της Ιταλίας, στη Ρώμη, μπήκαν τα θεμέλια ενός σχεδίου που θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από καιρό, εκείνου της καθιέρωσης της παγκόσμιας ημέρας ελληνοφωνίας και παιδείας ή ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Παρών, στη σπουδαία εκδήλωση «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός σήμερα» που διοργάνωσε η Ομοσπονδία ελληνικών κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) στην Accademia dei Lincei, ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί και παραμένει ένας τόπος πηγής έμπνευσης και δημιουργίας για το σήμερα και κινητήρια δύναμη για το αύριο» είπε ο Σάββας Αναστασιάδης, σχολιάζοντας πως και γιατί ξεκίνησε ο φιλελληνισμός τον 19ο αιώνα, για τις ελληνικές επιτυχίες στον απελευθερωτικό αγώνα κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που ευνόησαν κάτι τέτοιο, αλλά και τη μορφή της συμπάθειας και αλληλεγγύης που έχει πάρει σήμερα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ελληνικού Κοινοβούλιου, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, εξήρε την πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ και τη συμβολή της ομογένειας και του πρέσβη της Ελλάδας στην Ιταλία, Θεμιστοκλή Δεμίρη σε αυτή την προσπάθεια.  

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, μέσα από τις δοκιμασίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα, γίνεται σύμβολο μιας Ευρώπης που αντέχει και ανοίγει δρόμους για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και για αυτό θα έχει μεγάλη αξία να αναγνωριστεί η συμβολή της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΚΑΙ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας Γιάννης Κορίνθιος είπε ότι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του ελληνισμού και πως χρέος των Ελλήνων και των φιλελλήνων είναι να στηρίζουν και να τιμούν την ελληνική παιδεία και τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η εκδήλωση στην Accademia dei Lincei γίνεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ομόφωνη απόφαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες έκδοσης προεδρικού διατάγματος για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, μετά από εισήγηση του Σάββα Αναστασιάδη.