17 Μάιος 2013, 11:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:39

Πανελλήνιες 2013: Περιβάλλον, διαδίκτυο και αποξένωση των ανθρώπων

  • Ξεκινά τη Δευτέρα η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού

Στην Νεοελληνική Γλώσσα εξετάζονταν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων και το θέμα είχε σαν αντικείμενο το περιβάλλον, το διαδίκτυο και την αποξένωση των ανθρώπων μέσω αυτού.

Το θέμα ήταν απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Γεωργίου Γραμματικάκη "Ένας αστρολάβος της ζωής και του ουρανού".

"Τη ζωή στη Γη ο άνθρωπος ελάχιστα την σέβεται, η ζωή όμως σε άλλους κόσμους διεγείρει το ενδιαφέρον και τη φαντασία του. Είναι άραγε περιέργεια, κατακτητική διάθεση ή απλώς ένα διανοητικό παιχνίδι; Ίσως όλα μαζί, ταυτόχρονα όμως κι ένα βαθύ αίσθημα μοναξιάς. Άλλωστε τη ζωή του εδώ ο άνθρωπος την έχει καταστήσει πιεστική και ανούσια. Περιμένει λοιπόν ένα χέρι βοηθείας και παρηγοριάς από τους πλανήτες και τα μακρινά άστρα. Ακόμη όμως και αν δεχθούμε με αισιοδοξία ότι η ζωή δεν ανθίζει μόνον στη Γη, αλλά ότι αφθονεί στο Σύμπαν, ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας ορθώνεται. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί –όσο και αν αντιτίθεται στις ενδόμυχες επιθυμίες μας– ότι με τη ζωή αυτή η επικοινωνία εμφανίζεται, για το ορατό τουλάχιστον μέλλον, ανέφικτη".

Βατό, αναμενόμενο και κατανοητό χαρακτήρισαν οι διαγωνιζόμενοι το θέμα. Οι υποψήφιοι μπήκαν μέσα στις τάξεις στις 8 το πρωί και λίγη ώρα αργότερα άρχισαν οι εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας περιλαμβάνει, εκτός από το θέμα της έκθεσης, γραμματικές, συντακτικές και εννοιολογικές παρατηρήσεις.

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.