17 Μάιος 2013, 08:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:39

Πότε πρέπει να γίνεται προληπτική μαστεκτομή. Δηλώσεις Νατάσας Καραμανλή και ΠΑΜΕ

  • Πότε πρέπει να γίνεται προληπτική μαστεκτομή. Δηλώσεις Νατάσας Καραμανλή και ΠΑΜΕ

Με αφορμή την είδηση για την ολική προληπτική μαστεκτομή που έκανε η Ατζελίνα Τζολί, οι επιστήμονες του εργαστηρίου Δημόκριτος, με δελτίο τύπου εξηγούν σε ποιες περιπτώσεις οι γυναίκες πρέπει να προχωρούν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις. Διαβάστε τι δήλωσε η Νατάσα Καραμανλή σχετικά με την απόφαση της ηθοποιού και τις αντιδράσεις του ΠΑΜΕ.

Δελτίο τύπου του "Δημόκριτου"

Οι γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1 ή το γονίδιο BRCA2 έχουν 50% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 50 χρόνων και 87% μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων. Η γενετική ανάλυση στο πλαίσιο μιας οικογένειας με ιστορικό καρκίνου μαστού-ωοθηκών είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί μπορούν να γνωρίζουν ποια μέλη της οικογένειας είναι υψηλού κινδύνου και ποια όχι. Όσες γυναίκες είναι υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ιατρικής παρακολούθησης (μαγνητική μαστογραφία από την ηλικία των 25 χρόνων κ.α.), ώστε ο ενδεχόμενος καρκίνος να διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο. Κάποιες γυναίκες μπορεί να επιλέξουν την ωοθηκεκτομή ή και τη μαστεκτομή ύστερα από κάποια ηλικία (40-45 χρόνων).

Το εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του «Δημοκρίτου» είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα το οποίο έχει αναπτύξει μεθοδολογίες ανάλυσης της γενετικής προδιάθεσης στον καρκίνο του μαστού - ωοθηκών τα τελευταία 15 χρόνια σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στον κόσμο.

Όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου, στις Ελληνίδες ασθενείς, έπειτα από πολυετείς έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 είναι πολύ πιο συχνές απ' ό,τι εκείνες στο γονίδιο BRCA2.

Mέχρι σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» έχουν αναλυθεί περισσότεροι από 2.000 ασθενείς και έχουν ταυτοποιηθεί παθογόνες μεταλλάξεις σε περισσότερες από 300 οικογένειες. Οι εξετάσεις αυτές δεν καλύπτονται από τα ταμεία ακόμα στην Ελλάδα, παρότι καλύπτονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος υπήρξε στο εργαστήριο του «Δημόκριτου» καταιγισμός τηλεφωνημάτων, ωστόσο οι επιστήμονες ήταν καθησυχαστικοί. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς το 80% του καρκίνου του μαστού δεν οφείλεται σε γονιδιακή βλάβη» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι ο μοριακός έλεγχος κρίνεται απαραίτητο να γίνεται σε γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο κάτω των 45 ετών και όσες έχουν ιστορικό με δύο τουλάχιστον συγγενείς ασθενείς κάτω των 60 ετών. Όπως είπε ο Δρ Δρακούλης Γιαννουκάκος, Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Μοριακής Διαγνωστικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να συνταγογραφείται και να γίνεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας με τους γιατρούς, οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι να ενημερώσουν τους ασθενείς και να τους κατευθύνουν, με αποτέλεσμα μόνο το 50% να απευθύνεται στο "Δημόκριτο" για το τεστ μετά από συμβουλή γιατρού και το υπόλοιπο 50% αυθόρμητα» σημείωσαν οι επιστήμονες.

Κάθε χρόνο καταγράφονται 6.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και 600 των ωοθηκών, το 20% των οποίων είναι κάτω των 45 ετών. Ωστόσο μόνο 150-200 περιστατικά απευθύνονται ετησίως στο «Δημόκριτο» για το τεστ.

Το κόστος του γενετικού τεστ καρκίνου μαστού ωοθηκών κυμαίνεται από 150 έως 800 ευρώ και το μόνο δημόσιο εργαστήριο, ο «Δημόκριτος», χαρακτήρισε εξωφρενικά τα ποσά που ακούγονται για 2.000 και 3.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα εκτός από τον «Δημόκριτο» υπάρχουν άλλα δύο αξιόπιστα εργαστήρια και αρκετά άλλα επικίνδυνα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννουκάκο, τα οποία έχουν δώσει απαράδεκτα αποτελέσματα σε ανθρώπους κατά το παρελθόν.

Πάνω από 2.000 γυναίκες την τελευταία 15ετία έχουν υποβληθεί στο γενετικό τεστ που προσδιορίζει την ύπαρξη του γονιδίου που ευθύνεται για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού, το οποίο έγινε γνωστό μέσα από την ιστορία της Αντζελίνας Τζολί. Τριακόσιες από αυτές είχαν τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία ενοχοποιούνται για τον συγκεκριμένο καρκίνο. Μία από τις γυναίκες αυτές, η 33χρονη Ρ.Σ. από τη Θεσσαλονίκη η οποία υποβλήθηκε στην ίδια επέμβαση με την Αμερικανίδα ηθοποιό καταθέτει την εμπειρία της.

Η Νατάσα Καραμανλή δηλώνει σχετικά με την απόφαση της Ατζελίνας Τζολί:

"Η Αντζελίνα Τζολί, μία από τις ωραιότερες γυναίκες στον κόσμο, υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή. Η επέμβαση αυτή είχε προληπτικό χαρακτήρα και επιλέχθηκε μετά την υποβολή της διάσημης ηθοποιού σε γονιδιακό έλεγχο για μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1. Γυναίκες οι οποίες κρίνονται θετικές ως φορείς αυτού του γονιδίου διατρέχουν κίνδυνο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης στις γυναίκες αυτές, ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου στις ωοθήκες είναι μεγαλύτερος από 40%. Η μόνη σίγουρη θεραπεία στις περιπτώσεις αυτές είναι η πρόληψη: τακτικός μαστολογικός έλεγχος από την ηλικία των 25 ετών και προληπτική μαστεκτομή και ωοθηκεκτομή μετά την τεκνοποίηση.

Η Αντζελίνα, με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, κρίθηκε θετική στη μετάλλαξη του γονιδίου. Πήρε τη γενναία αλλά σωστή απόφαση να προχωρήσει σε προληπτική μαστεκτομή. Θωράκισε την υγεία της, προστάτευσε τον εαυτό της και την οικογένειά της. Και συνεπής με τη δημόσια στάση που έχει επιλέξει εδώ και χρόνια μέσα από το κοινωνικό και το ανθρωπιστικό της έργο, δημοσίευσε την περιπέτειά της με άρθρο της στον Τύπο. Με την ενέργεια της αυτή έστειλε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: Ομορφιά είναι κάτι περισσότερο από το τέλειο κορμί. Ομορφιά είναι η δύναμη και η θέληση για ζωή. Ομορφιά είναι η αυτοπεποίθηση που μας δίνουν οι επιλογές μας.

Ομορφιά είναι να μην διστάζεις να μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου για να βοηθήσεις τους άλλους. Η Αντζελίνα Τζολί, στα μάτια όλων μας, είναι τώρα πιο όμορφη από ποτέ. Ας γίνει το πρότυπό μας", σημειώνει η Νατάσα Καραμανλή. 

Το ΠΑΜΕ, η προσκείμενη στο ΚΚΕ συνδικαλιστική παράταξη, αντιδρά στην παρουσίαση της Ατζελίνας Τζολί ως αγωνίστριας και αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Αν οι αστοί δημοσιογράφοι, και όχι μόνο, θέλουν να προβάλουν καρκινοπαθείς αγωνίστριες και αγωνίστριες με μαστεκτομή που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη, ας έρθουν σε εμάς. Έχουμε να τους δείξουμε εκατοντάδες εργάτριες, άλλες λαϊκές γυναίκες που εξακολουθούν, παρά την αρρώστια, να δίνουν τη μάχη του μεροκάματου, τη μάχη του μεγαλώματος και της ανατροφής των παιδιών χωρίς νταντάδες, τη μάχη συμμετοχής στους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες. Αυτές οι γυναίκες που όλοι εσείς αστική τάξη και κολαούζοι, νιώθετε μίσος για αυτές, είναι τα αληθινά πρότυπα άξια θαυμασμού και είναι χιλιάδες τέτοιες ανώνυμες γυναίκες στη χώρα μας και διεθνώς». 

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr