1 Νοέμβριος 2014, 22:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2015, 21:58

Το 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών περνάει επάξια στην ιστορία

  • Το 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών περνάει επάξια στην ιστορία

Η λάμψη από τα μάτια των ανθρώπων που έζησαν συγκλονιστικές στιγμές στο απάντημά τους, στην καρδιά της θεσσαλικής γης, θα κρατήσει ζωηρή τη μνήμη και θα κάνει σκόνη το σκοτάδι από τα φώτα που σβήνουν στο κλειστό γήπεδο της Λάρισας. Εκεί όπου χιλιάδες Πόντιοι, μέσα και έξω από το παρκέ, συναντήθηκαν και έγιναν ένα στους χορούς της πατρίδας.

Τι να ξεχωρίσει κανείς από το μαραθώνιο των χορών και της μουσικής, που έστειλαν στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα ότι ο Πόντος είναι ζωντανός όσο ζωντανή είναι η παράδοση στις ψυχές των ανθρώπων; Αλλά και των λόγων που τσάκισαν κόκαλα θυμίζοντας σε όλους την ηθική και εθνική υποχρέωσή τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων και να γίνει συνείδηση η αξίωση να αναλάβουν οι σφαγείς των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής τις ευθύνες τους;

Τραντέλλενοι οι Πόντιοι, σηκώνουν κάθε μέρα στις πλάτες τους το βάρος τόσων εξοριών και της προσφυγιάς, δίχως βαρυγκώμια, χωρίς κλαυθμούς και οδυρμούς. Μέσα από την πίστη τους, τον όρκο τους στην Παναγία Σουμελά να μην ξεχάσουν, την αγάπη τους στην πατρίδα που την αποδεικνύουν κάθε μέρα με τη στάση τους, δίνουν παράδειγμα προς μίμηση.

Δεν γονατίζουν, δεν κλαίνε. Αφήνουν την κεμεντζέ τους να πράξει.

Όπως η λύρα στα χέρια του Ηλία Υφαντίδη, από τον Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδας και Νήσων. Έκλαψε όταν άκουσε το... «Πόντος, της καρδιάς ο αναστεναγμός και της ψυχής το δάκρυ... Πόντος, πατρίδα... πόσον δύσκολον πράγμα είναι να αροθυμάς μιαν πατρίδαν που κ' εγνώρισες; Αγνόν πράγμα. Βαρύ!»

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, ρίγη συγκίνησης αλλά και ντελίριο ενθουσιασμού με παρατεταμένα χειροκροτήματα σκόρπισε στους χιλιάδες θεατές του 10ου Φεστιβάλ η παρέλαση των λαβάρων των ποντιακών συλλόγων από ολόκληρη τη χώρα.

Μετά το πέρας του πρώτου, μουσικού μέρους, κατά τη διάρκεια του οποίου Πόντιοι τραγουδιστές και μουσικοί συντρόφευσαν τους θεατές για περίπου μία ώρα, τα φώτα στο γήπεδο έσβησαν και υπό τους ήχους του γεμάτου νοσταλγία και αγάπη ποντιακού τραγουδιού «Αροθυμώ σε πατρίδα μ'» ξεπρόβαλε στο παρκέ η ελληνική σημαία.

Τη γαλανόλευκη ακολούθησε μια πολύχρωμη γιρλάντα από λάβαρα, τα οποία κρατούσαν με περηφάνια νεαροί Πόντιοι. Ο ένας δίπλα στον άλλον σχημάτισαν ένα ανοιχτό παραλληλόγραμμο κάτω και κατά μήκος των κερκίδων του γηπέδου και περίμεναν στις θέσεις τους μέχρι να τελειώσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων.


Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, και στο βάθος τα λάβαρα

Χαιρετισμοί που δεν περιορίστηκαν σε ευχολόγια αλλά περιελάμβαναν πολιτικές αιχμές για ζέοντα θέματα του ποντιακού ελληνισμού, όπως η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας και η τύχη των νεοπροσφύγων Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ. Την οικογένεια του τιμώμενου Δημήτρη Ψαθά (λόγω αδυναμίας της κόρης του, Μαρίας Ψαθά, να παρευρεθεί στην εκδήλωση) εκπροσώπησε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Έπειτα, στο video wall παρουσιάστηκαν στιγμιότυπα από παλαιότερα φεστιβάλ, πριν δώσουν τη σκυτάλη στην πραγματική γιορτή. Κρατημένοι χέρι-χέρι περίπου 2.500 χορευτές (εμπειρότατοι μεσήλικες, αλλά και πολλά φρέσκα πρόσωπα) από 431 συλλόγους ξεχύθηκαν στη σάλα του γηπέδου. Με ρυθμικά βήματα σχημάτισαν έναν εντυπωσιακό σαλίγκαρο που μάκραινε μέχρι να φθάσει να κλείσει στο κέντρο του γηπέδου.

Η κορύφωση της παρέλασης των χορευτών ήταν η στιγμή που όλοι μαζί σήκωσαν τα χέρια ψηλά, θέλοντας να συμβολίσουν την ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και την άσβεστη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων.

Ό,τι ακολούθησε, οι 25 επιλεγμένοι χοροί του Πόντου από τους Συνδέσμους Ποντίων όλης της Ελλάδας, δεν χωράει σε λόγια. Ούτε και το αίσθημα της ανατριχίλας από τις δονήσεις στην ατμόσφαιρα που έστελναν τα πόδια του χορευτών του πυρρίχιου και οι πολεμικές κραυγές τους. Είναι εδώ όμως που μπορεί και πρέπει κανείς να πει ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν σε αυτό το γιγάντιο εγχείρημα, σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, δίνοντας από το υστέρημά τους για να το καταφέρουν, αξίζουν συγχαρητήρια. Από τα Διοικητικά Συμβούλια και τους χοροδιδασκάλους μέχρι τους χορευτές και τους εθελοντές. Αν αναζητούμε βάσιμους λόγους να είμαστε εθνικά υπερήφανοι, αυτός είναι ένας. Βαρύνων και σημαντικός.


Η Σέρρα που έκλεισε το 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Pontos-news.gr
Ρεπορτάζ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης