1 Νοέμβριος 2014, 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2014, 18:52

Κούρδοι διαδηλώνουν σε Τουρκία και Ευρώπη

  • Κούρδοι διαδηλώνουν σε Τουρκία και Ευρώπη
  • Κούρδοι διαδηλώνουν σε Τουρκία και Ευρώπη

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα σε όλη την Τουρκία και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι η οποία πολιορκείται εδώ και πολλές εβδομάδες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Στην Τουρκία διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις από το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της χώρας, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP). Η μεγαλύτερη έγινε στο Ντιγιάρμπακιρ, την άτυπη «πρωτεύουσα» των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ειρηνική πορεία η οποία ολκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν. Μόνο μια μικρή ομάδα συγκεντρωμένων εκτόξευσε πέτρες εναντίον αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

Στην Κωνσταντινούπολη περίπου 1.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και Κούρδοι πολιτικοί, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, ενώ εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε Άγκυρα, Σμύρνη, αλλά και στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στο Μόναχο, το Αμβούργο, το Παρίσι και τη Λιόν.