1 Νοέμβριος 2014, 11:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2014, 11:57

Συνεδριάζει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ – Ένταση και ΜΑΤ στα Προπύλαια

  • Συνεδριάζει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ – Ένταση και ΜΑΤ στα Προπύλαια

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα έξω από το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, όπου ομάδα φοιτητών ζητάει να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έξω από την είσοδο, επί της οδού Ρήγα Φεραίου, η οποία είναι κλειστή, βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι φοιτητές φωνάζουν συνθήματα κατά του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών, αλλά με ικανό αριθμό μελών της Συγκλήτου ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία και να έχουν ισχύ οι αποφάσεις που θα ληφθούν. Σύμφωνα με τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, στη Σύγκλητο οι φοιτητές εκπροσωπούνται με έναν προπτυχιακό φοιτητή, έναν μεταπτυχιακό και έναν υποψήφιο διδάκτορα.

Αντίθετα οι φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ ζητούν να εκπροσωπηθούν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Μήνυση από την εκπρόσωπο των διοικητικών υπαλλήλων

Ένταση δημιουργήθηκε και όταν εξήλθε του κτηρίου η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο, με αποτέλεσμα, στη συνέχεια να μην της επιτραπεί η είσοδος, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της. Η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο Αθηνά Αλεξανδρή δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος τόνισε ότι η συμμετοχή στη συνεδρίαση της Συγκλήτου επιτρέπεται μόνο στα μέλη και κάλεσε τους φοιτητές να αποχωρήσουν.

O πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων Ζαχαρίας Τριγάζης, χαρακτήρισε τη λογική των πρυτανικών Αρχών αυταρχική και αντιδημοκρατική, η οποίας, όπως ανέφερε, υπηρετεί το σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση του Πανεπιστημίου και μετάλλαξή του σε κάτι διαφορετικό από το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο της γνώσης, της κριτικής σκέψης και της αμφισβήτησης.

Φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών της Νομικής η φοιτήτρια Βασιλική Αθανασοπούλου ανέφερε ότι η εικόνα με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το κτίριο και τους φοιτητικούς συλλόγους να βρίσκονται απέξω είναι ενδεικτική.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται συλλαλητήριο, που διοργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Η συνεδρίαση της Συγκλήτου πραγματοποιείται σήμερα, έπειτα από τη διακοπή που προκλήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση όταν ομάδα φοιτητών εισέβαλε στην αίθουσα.