16 Μάιος 2013, 21:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2014, 14:45

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Περιφέρεια Αττικής

  • Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η Περιφέρεια Αττικής τιμώντας, όπως κάθε χρόνο, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων στις 18 και 19 Μαΐου 2013.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 με εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος, θα συνεχιστούν με Ποδηλατοπορεία Μνήμης «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη» από το Μουσείο της Ακρόπολης  και θα καταλήξει στην Πλατεία Συντάγματος, όπου θα πραγματοποιηθεί ολονυκτία στο περίπτερο της Ε.Πο.Ν.Α.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 η εκδήλωση θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παντάνασσα), Προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κυρίου ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β’, ενώ στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη θα πραγματοποιηθεί ωριαία αλλαγή Προεδρικής Φρουράς, με τους δύο εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη. Παράλληλα, θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε., Γεώργιος Παρχαρίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Το διήμερο εκδηλώσεων μνήμης θα ολοκληρωθεί στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Ακρόπολης, με την πραγματοποίηση ομιλιών με θέμα «Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες, Η Τριάδα Γενοκτονιών».

Με αφορμή το διήμερο των εκδηλώσεων ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι μια από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Έχουμε χρέος απέναντι στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της να μην ξεχάσουμε. Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Αττικής, θα τιμούμε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που χάθηκαν. Οφείλουμε να μη ξεχάσουμε ποτέ τις τραγικές συνέπειες του μίσους και της βίας του εθνικιστικού και θρησκευτικού φανατισμού. Μόνον έτσι, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε να διαπραχθούν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον».

Πηγή: aftodioikisi.gr