16 Μάιος 2013, 20:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:39

Επίσημη συμφωνία για επενδύσεις μεταξύ Ελλάδας - Κίνας

  • Σαμαράς: Εγώ εκβιασμούς δεν δέχομαι

Σημαντικές δεσμεύσεις για την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ανέλαβαν ο Πρωθυπουργός και ο Κινέζος ομόλογος του στην συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο.

Ο Α. Σαμαράς έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους στο «σπίτι του λαού» στην πλατεία Τιεν αν Μεν από τον Λι Κετσιάνγκ. Ο Κινέζος Πρωθυπουργός κατά την προσφώνηση του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισε «Είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς».

Ήταν η πρώτη φορά που από τα πιο επίσημα χείλη, εκφράστηκε το κινεζικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. «Οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στους τομείς των υποδομών και θα κάνουμε ότι μπορούμε για τα ελληνικά προϊόντα, έτσι ώστε το 2015 οι εισαγωγές να φτάσουν τα 8 δισ δολάρια».

«Η Ελλάδα κερδίζει το εθνικό στοίχημα για έξοδο από την κρίση»

Επίσης ο κ. Λι Κετσιάνγκ έδειξε μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το λάδι, τα μάρμαρα και τα φάρμακα.

Παράλληλα τέθηκε για μία ακόμη φορά το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές επιχειρήσεις με την γραφειοκρατία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην αντιφώνηση του σημείωσε πως «με το νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast tracκ» και πρόσθεσε «είμαστε εδώ να τα βλέπουμε όλα βήμα – βήμα για να διευκολύνουμε την συνεργασία μεταξύ των χωρών».

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι τώρα «το σημαντικό είναι να κάνουμε το follow up των όσων συζητήσαμε» και ο Κινέζος ομόλογος του απάντησε «αυτό ακριβώς επιθυμούμε και εμείς».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση να παραχωρείται άδεια παραμονής 5ετούς διάρκειας σε όσους κινέζους επιχειρηματίες επενδύσουν σε ακίνητα άνω των 250 χιλ. ευρώ.

Η κινεζική αντιπροσωπεία επεσήμανε την στήριξη της στην ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του Κυπριακού ενώ έθεσαν και το θέμα των σχέσεων με την Ε.Ε. Μάλιστα ζήτησαν από τον Α. Σαμαρά κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014 να προσπαθήσει προκειμένου να υπάρξει εμβάθυνση των σχέσεων της Κίνας με την Ε.Ε.

Τέλος στο τραπέζι των συναντήσεων έπεσε και το θέμα της βίζας για την διευκόλυνση των κινέζων τουριστών. Χαρακτήρισαν ως θετικό βήμα την δημιουργία «visa center» που λειτουργεί ήδη στο Πεκίνο και ζήτησαν την δημιουργία κι άλλων.

Πηγή: madata.gr