Νεοναζί βεβήλωσαν Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα

  • Νεοναζί βεβήλωσαν Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα
    Φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2014 το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα που είναι αφιερωμένο στη μνήμη 60.000 Ελλήνων Εβραίων, πέφτει θύμα βανδαλισμού από νεοναζί.

Χθες βράδυ άγνωστοι σχημάτισαν με μπλε σπρέι το σύμβολο της οργάνωσης «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ). Την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο ήταν στις 27 Ιουνίου.  

Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος κατασκευάστηκε το 2010 με δαπάνη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και δωρίστηκε στο δήμο Αθηναίων. «Ζητούμε από τη δικαιοσύνη να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες ώστε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αυτοί που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό της πόλης με ενέργειες που παραπέμπουν στο μίσος και τη βία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Οι ισραηλιτικές κοινότητες στην Ελλάδα ζητούν επίσης να ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου να προστατευτεί το Μνημείο και να μην επαναληφθεί ο βανδαλισμός του. Τη διαβεβαίωση ότι θα συλληφθούν οι «υπαίτιοι της απροκάλυπτης αυτής πράξης αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας», έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του.

Για προσβολή της ελληνικής κοινωνίας και της μνήμης των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να υψώσουμε ένα τείχος απέναντι στην αναβίωση του αντισημιτισμού και του φασισμού που αποτελούν κίνδυνο για όλη την Ευρώπη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.