Νέα ευρήματα-έκπληξη στην Αμφίπολη

  • Νέα ευρήματα-έκπληξη στην Αμφίπολη
    Το μαρμάρινο θυρόφυλλο που βρέθηκε πεσμένο μέσα στο όρυγμα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
  • Νέα ευρήματα-έκπληξη στην Αμφίπολη 2
    Το θυρόφυλλο έχει βάρος ενάμιση τόνο (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Μετά την απογοήτευση που συνόδευσε την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την ανασκαφή της Αμφίπολης, το νέο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε εγείρει καινούργιο ερώτημα: μήπως έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι ο λόφος Καστά μπορεί να κρύβει και άλλους τάφους;

Γιατί μπορεί να μην υπάρχει τελικά τέταρτος θάλαμος που ίσως μας αποκάλυπτε την ταυτότητα του προσώπου που είναι θαμμένο στην Αμφίπολη, ωστόσο σήμερα η αρχαιολογική ομάδα έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποψίες ότι υπάρχει ένας υπόγειος χώρος. 

Πριν από ημέρες άλλωστε είχε αποκαλυφθεί δάπεδο σφράγισης από πώρινους λίθους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός τεχνητού ανοίγματος στο σχιστολιθικό έδαφος. Το άνοιγμα έχει διαστάσεις 4x2,10 μ. και είναι καλυμμένο με ιλυώδη (λασπώδη) άμμο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την υπόλοιπη επίχωση του μνημείου.

Καθώς η ανασκαφική ομάδα εργαζόταν στο συγκεκριμένο σημείο του ανοίγματος, εντόπισε και το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο, το οποίο σώζεται σε καλή κατάσταση. Το θυρόφυλλο ήταν πεσμένο μέσα στο όρυγμα, έχει διαστάσεις 2x0,90x0,15 μ. και ζυγίζει περίπου ενάμιση τόνο! Σήμερα αναμένεται να επιχειρηθεί η απομάκρυνσή του από την ανασκαφή.

Προτού όμως η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της συνεχίσουν με την απομάκρυνση των χωμάτων από το όρυγμα, θα πρέπει να γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων πλευρικών τοιχωμάτων ώστε να διασφαλιστεί η ευστάθεια της θεμελίωσης.

Σενάρια επί σεναρίων

Το ενδεχόμενο ο τάφος να συνεχίζεται υπογείως ή ακόμα και να περιλαμβάνει κρύπτες έχει φουντώσει τη σεναριολογία των ημερών. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ, ο αρχαιολόγος Κώστας Σουέρεφ υποστήριξε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί ο περίβολος του μνημείου προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι. 

«Αν ψάξουμε στον Τύμβο Καστά ίσως βρεθούν και άλλοι τάφοι, μεγαλύτεροι, και ίσως ο Λέων να συνδέεται με κάποιο άλλο μνημείο της Αμφίπολης», υποστήριξε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο επίτιμος πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων Αθανάσιος Νακάσης.

Από την πλευρά της, η επίτιμη διευθύντρια κλασικών αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου μιλώντας στα Νέα επισήμανε ότι για να έχουμε μια σαφή απάντηση θα πρέπει να γίνει μαγνητική διασκόπηση, που θα δείξει σε ποιο σημείο θα πρέπει η ανασκαφική ομάδα να «χτυπήσει».