31 Οκτώβριος 2014, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2014, 11:17

Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

  • Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο
    Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας

Προσωρινή μεν, λύση δε, βρήκαν αργά χθες το βράδυ Ουκρανία, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση για τον εφοδιασμό του Κιέβου με αέριο από την Μόσχα. To γεγονός αυτό εγγυάται τον ασφαλή εφοδιασμό και των κρατών-μελών της ΕΕ για το χειμώνα και τουλάχιστον ως το Μάρτιο του 2015.

Την συμφωνία που πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να οριστικοποιηθεί, υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και Γιούρι Πρόνταν της Ουκρανίας καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η διευθέτηση της ανεξόφλητης οφειλής των 3,1 δισ. δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη περί τα τέλη του έτους.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα καθ' όλη τη διάρκεια της διμερούς σύμβασης, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015.

Η πληρωμή θα γίνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση. Το Κίεβο ήθελε απόλυτες εγγυήσεις ότι η τιμή αυτή δεν θα μεταβληθεί διαρκούσης της περιόδου της σύμβασης και φέρεται ότι τις εξασφάλισε.

Η Ουκρανία χρειάζεται συνολικά μια ποσότητα 4 δισ. κυβικών μέτρων.

Επισήμως η ΕΕ δεν είναι εγγυήτρια των οικονομικών δεσμεύσεων του Κιέβου. Ωστόσο όπως είπε ο Γκίντερ Έτινγκερ το Κίεβο θα αποπληρώσει ευκολότερα το χρέος του έχοντας την οικονομική βοήθεια των δυο προγραμμάτων μακροοικονομικής ενίσχυσης της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 1,6 δισ. ευρώ και 17 δισ. δολαρίων αντιστοίχως.

Μαίνονται οι συγκρούσεις

Την ώρα που υπογραφόταν η συμφωνία για το φυσικό αέριο,  συνεχιζόταν ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντάλλαξαν σφοδρά πυρά με φιλορώσους αυτονομιστές γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, μια από τις μεγαλύτερες εστίες έντασης στην ανατολική Ουκρανία.