16 Μάιος 2013, 10:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:39

Επαγγελματικές ευκαιρίες ανέργων Ελλήνων στις ΗΠΑ

  • Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών γίνονται ντοκιμαντέρ

Άνεργοι νέοι από χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο για έναν χρόνο, στο πλαίσιο της «νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας», που συζητείται σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Αν και δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, με βάση τροπολογία που κατέθεσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη Τσαρλς Σούμερ και η οποία υποστηρίζεται από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκράχαμ, παρέχεται η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες και σε εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών από χώρες των οποίων λιγότεροι από πέντε χιλιάδες υπήκοοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, κατά την περυσινή χρονιά, να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα έτος.

Όπως εκτιμούν στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μέσα σ' αυτές τις χώρες συγκαταλέγονται η Ελλάδα και η Κύπρος. Σχετική ανακοίνωση έκανε η εταιρεία λόμπι στην Ουάσινγκτον «Μανάτος και Μανάτος», η οποία δραστηριοποιείται σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της άτυπης επιτροπής για Προσωρινή Απασχόληση Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι, αν το νομοσχέδιο γίνει τελικά νόμος, θα επιτρέψει σε ομογενείς επιχειρηματίες να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων υπηκόων για έναν χρόνο. Ως μέρος της απασχόλησής τους θα χρειάζεται να προσφέρουν μερικώς τις υπηρεσίες τους στη διδασκαλία των Ελληνικών κι αυτό θα συμβάλει στο να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα και κληρονομιά, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, αρχική επιδίωξη ήταν η διασφάλιση της παραμονής των υποψηφίων στις ΗΠΑ για διάστημα περισσότερο από δύο χρόνια, ώστε να καλύπτονται τα πάγια έξοδα του νέου μετανάστη (αεροπορικά εισιτήρια και έξοδα εγκατάστασης). Η πρόταση του κ. Σπυρόπουλου ήταν τουλάχιστον για τρία χρόνια.

Τέλος, σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση οδηγεί στη νομιμοποίηση εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «New Yorks Times», ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν «ομάδες πίεσης» στην Ουάσιγκτον με σκοπό να επηρεάσουν την κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για να δώσουν περισσότερες βίζες σε υπηκόους τους, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης.

Στο δημοσίευμα δεν γινόταν αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προσέλαβε για αυτόν τον σκοπό έναν πρώην αναλυτή της CIA, δύο βετεράνους του Λευκού Οίκου και μία ομάδα από άτομα που είχαν εργαστεί παλαιότερα στο Κογκρέσο, ενώ την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ζήτησε «ειδική μεταχείριση» για τη χώρα του από τον πρόεδρο Ομπάμα και τους επικεφαλής του Κογκρέσου. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία προσέγγισε τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «New Yorks Times», οι χώρες αυτές, αλλά και άλλες, κατάφεραν να συμπεριληφθούν στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο έκτασης 867 σελίδων διατάξεις, που δίνουν στους πολίτες τους περισσότερα οφέλη από όσα έχουν υπήκοοι άλλων χωρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: zougla.gr