31 Οκτώβριος 2014, 08:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2014, 08:52

Έρχονται από αύριο και τα τέλη κυκλοφορίας

  • Το 2019 αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας
    (Φωτ.: ert.gr)

Η ηλεκτρονική πύλη ανοίγει την 1η Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας του 2015 δεν θα αναρτηθούν στο αυτοκίνητο ή στη μοτοσικλέτα. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι οχημάτων δεν θα λάβουν κατά την πληρωμή το γνωστό αυτοκόλλητο αλλά μια απλή απόδειξη ότι καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.

Όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα και αυτοί που δεν είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα Taxis, μπορούν να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους να μεταβούν στις τράπεζες, να πληρώσουν απευθείας και να παραλάβουν τη σχετική απόδειξη.

Τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας που προσδοκά να συλλέξει η κυβέρνηση έως; Το τέλος του έτους ανέρχονται στο ένα δισ. ευρώ.

Για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2010 το κριτήριο είναι τα κυβικά εκατοστά και το κόστος είναι από 22€ έως τα 1.320€ ενώ για αυτά που ταξινομήθηκαν μία μέρα μετά, δηλαδή από 1η Νοεμβρίου 2010 τα τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Με βάση τα κυβικά εκατοστά χρεώνονται και οι μοτοσυκλέτες ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας.