30 Οκτώβριος 2014, 21:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2014, 21:10

Σπουδαία διάκριση για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

  • Σπουδαία διάκριση για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
    Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου που διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό

Σημαντική εθνική διάκριση στο διεθνή διαγωνισμό «Copernicus Masters Awards 2014» κέρδισε η ομάδα δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Υπό την καθοδήγηση του δρ. Χάρη Κοντοέ, διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου, η ελληνική ομάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με τη διαστημική υπηρεσία «FireHub: A Space Based Fire Management Hub», που αποτελεί το αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς των τελευταίων ετών.

Η ομάδα που απαρτίζεται από τους δρ. Χάρη Κοντοέ, Θεμιστοκλή Χαιρεκάκη, δρ. Ιωάννη Παπουτσή, δρ. Σταύρο Σολωμό και δρ. Εμμανουέλλα Ιερωνυμίδη, τιμήθηκε με την απονομή του πρώτου βραβείου καλύτερης λειτουργούσας υπηρεσίας διαστημικής τεχνολογίας για το 2014, ή βραβείο «Best Service Challenge 2014».

Ο διεθνής διαγωνισμός που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, την Γερμανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία, καθώς και φορείς της Διαστημικής Βιομηχανίας της Ευρώπης, φέτος έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμμετείχαν 44 χώρες με 177 προτάσεις.

Όσο για την υπηρεσία που χάρισε τη διάκριση στην ελληνική ομάδα πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία συνδέεται με τους δορυφόρους που πετάνε γύρω από τη Γη, στέλνοντας συνεχώς και με συχνότητα ανά πέντε λεπτα τη ώρας εικόνες από τις συνθήκες που επικρατούν στο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας.

Οι απεικονίσεις αυτές συγκεντρώνονται στους ταχύτατους υπολογιστές (Servers) του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όπου και συνδυάζονται, με την χρήση σύνθετων μοντέλων, με πολλά άλλα δεδομένα που αφορούν τα δυναμικά στοιχεία του καιρού και τα φυσικά οικοσυστήματα.