Στην Αγία Βαρβάρα η πρώτη «πράσινη» γειτονιά της Αθήνας

  • Στην Αγία Βαρβάρα η πρώτη «πράσινη» γειτονιά της Αθήνας
    Μακέτα των τεσσάρων πολυκατοικιών που επιλέχθηκαν

Ονομάζονται «πολυκατοικίες Πρόνοιας» εξαιτίας του υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας που το 1965 είχε παραχωρήσει τα διαμερίσματά τους σε πρόσφυγες. Το συγκρότημα των τεσσάρων πολυκατοικιών μεταξύ των οδών Σίφνου, Σμύρνης, Βουτένης και Κολοκυθά στην Αγία Βαρβάρα σε λίγο καιρό θα είναι γνωστό και για έναν ακόμα λόγο αφού θα αποτελέσει την πρώτη «πράσινη» γειτονιά της Αθήνας.

Συνολικά 16 όμοια διαμερίσματα περιλαμβάνει η κάθε μία από τις πολυκατοικίες που περικλείουν έναν υπαίθριο χώρο. Σε αυτό το οικοδομικό τετράγωνο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είδε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και προοπτικές σημαντικής βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος. 

«Δημιουργείται μία βιώσιμη οικιστική αστική ενότητα σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ήδη, σε ένα από τα τέσσερα κτήρια της γειτονιάς, σε αυτό επί της οδού Σίφνου, έχουν πραγματοποιηθεί πιλοτικά, με την αξιοποίηση χορηγιών εταιρειών του χώρου, οι πρώτες παρεμβάσεις. Μετά από έλεγχο της στατικής επάρκειας τοποθετήθηκε εξωτερική θερμομόνωση και αντικαταστάθηκαν τα παλαιά κουφώματα με νέα, υψηλών προδιαγραφών με ενεργειακά υαλοστάσια.

Τελικός στόχος είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά όλα τα κτήρια με τη χρήση και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι η γεωθερμία. Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί και το αστικό περιβάλλον της περιοχής ώστε να βελτιωθεί το μικροκλίμα, να αποφευχθεί η κλιματική επιβάρυνση των κτηρίων και να αναβαθμιστεί η θερμική και οπτική άνεση των πολιτών.

Η «Πράσινη (πιλοτική αστική) Γειτονιά» χρηματοδοτείται με κονδύλια από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.