30 Οκτώβριος 2014, 18:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2014, 18:09

Η Σουηδία, η αναγνώριση της Παλαιστίνης και το ΙΚΕΑ

  • Η Σουηδία, η αναγνώριση της Παλαιστίνης και το ΙΚΕΑ
    Φωτογραφία: αρχείο ΕPA

«Το Μεσανατολικό είναι πιο περίπλοκο από τη συναρμολόγηση των επίπλων ΙΚΕΑ». Με αυτόν τον απαξιωτικό, ειρωνικό τρόπο απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν στην επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Σουηδία.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση», αναφέρει σε άρθρό της η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ. Ο Ισραηλινός ομόλογος της, όμως, δεν έχει την ίδια άποψη αφού θεωρεί ότι τέτοιες κινήσεις «ενισχύουν τις μη ρεαλιστικές αξιώσεις των Παλαιστινίων και απομακρύνουν την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας».

Από την δική του μεριά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την απόφαση ως «θαρραλέα και ιστορική» και κάλεσε και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.  

Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που λαμβάνει αυτή την απόφαση ενώ είναι ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου 112 χώρες έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Ωστόσο η Παλαιστινιακή Αρχή μετρά 134 χώρες μεταξύ των οποίων και επτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είχαν προχωρήσει στην αναγνώριση προτού ενταχθούν σε αυτή. Πρόκειται για την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα και την Κυπριακή Δημοκρατία.