30 Οκτώβριος 2014, 18:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2014, 18:17

Ωρολογιακή βόμβα η πολυανθεκτική φυματίωση

  • Ωρολογιακή βόμβα η πολυανθεκτική φυματίωση
    Φωτογραφία: αρχείο ΕPA

Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί το νέο πρόσωπο της φυματίωσης, η πολυανθεκτική φυματίωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ωρολογιακή βόμβα», με προβληματική και ελλιπή αντιμετώπιση.

Μιλώντας ενόψει του 23ου Πνευμονολογικού Συνεδρίου που θα γίνει 5-8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ) Μιχάλης Τουμπής είπε ότι «η ασθένεια όχι μόνο δεν έφυγε από τη χώρα μας αλλά παραμένει εδώ και μάλιστα με νέο, πολύ πιο επικίνδυνο, πρόσωπο: την ανθεκτική, την πολυανθεκτική και την εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση».

Το έργο των ιατρών μάλιστα δυσχεραίνεται από την «έλλειψη διαθέσιμων θεραπειών από τη μία και τη λειτουργία μόνο μιας Μονάδας Νοσηλείας ανάλογων περιστατικών, στο Νοσοκομείο Σωτηρία από την άλλη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΕ, η μονάδα στο Σωτηρία, με 7 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, παρακολουθεί φέτος 32 περιστατικά, δύο εκ των οποίων αφορούσαν στην εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση. Το ένα κατέληξε. «Δυστυχώς έχουμε πολλά περιστατικά» είπε ο Μ. Τουμπής. Η μία μονάδα που διαθέτει η Ελλάδα διαχειρίζεται περί τα 50 περιστατικά ετησίως ενώ η νοσηλεία και γενικότερα η φροντίδα αυτών των ασθενών κοστίζει από 10 έως 20 φορές περισσότερο από την αντιμετώπιση της κοινής φυματίωσης.

«Αν κάποιος έχει πολυανθεκτική φυματίωση, δεν το γνωρίζει ή το γνωρίζει και κυκλοφορεί ελεύθερα χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του υγειονομικού συστήματος της χώρας», είπε ο πρόεδρος της ΕΠΕ. Τόνισε ωστόσο ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά σωστή ενημέρωση των πολιτών, έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία.