30 Οκτώβριος 2014, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2014, 15:49

Αμφίπολη: Η ανασκαφή έπιασε… τοίχο!

  • Δείτε τη νέα τρισδιάστατη αναπαράσταση της Αμφίπολης που δημιούργησε η ομάδα «Ancient Greece 3D»

Στην αρχή ήταν οι απανωτές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού που δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες για την προσωπικότητα που είναι θαμμένη στην Αμφίπολη. Από την άλλη ήταν και τα θαυμαστά, μέχρι τώρα, ευρήματα, αλλά και τα διθυραμβικά δημοσιεύματα που έστρεψαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στον Τύμβο Καστά. Τι κι αν υπήρχαν κάποιοι που σύστηναν ψυχραιμία και έλεγαν ότι η αρχαιολογική έρευνα είναι εκείνη που στο τέλος θα «μιλήσει»;

Οι πρόσφατες εξελίξεις και η μη ύπαρξη τέταρτου θαλάμου έρχονται τώρα να μετριάσουν τις προσδοκίες του κοινού διά στόματος των ίδιων των αρχαιολόγων. Καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί ούτε νεκρός αλλά ούτε κάποιο ταφικό μνημείο, πλέον το ερώτημα που πλανάται πάνω από την ανασκαφή είναι ένα: τελικά μήπως οι τυμβωρύχοι δεν έχουν αφήσει τίποτα στο μνημείο;

Η διεπιστημονική ομάδα που εργάζεται στην Αμφίπολη υπολογίζει ότι θα χρειαστούν ακόμα δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες που γίνονται με μεγάλη σχολαστικότητα.

«Ακόμα και τα πιο μικρά ευρήματα μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμα για την τεκμηρίωση σημαντικών υποθέσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως ήταν φυσικό, εκτενή αναφορά στο θέμα έκανε η Κατερίνα Περιστέρη στο περιθώριο της βράβευσής της στη Δράμα με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014». «Αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα τον άφηναν οι τυμβωρύχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας και στα περί τέταρτου θαλάμου, η επικεφαλής αρχαιολόγος διευκρίνισε ότι ήταν μια εικασία και όχι κάτι το αποδεδειγμένο. «Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μια γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα», τόνισε.

Το άνοιγμα δεν βρέθηκε, τέταρτος θάλαμος δεν υπάρχει, η αρχαιολογική έρευνα όμως συνεχίζεται για την αξιολόγηση των ευρημάτων και προκειμένου να αποκαλυφθεί κάποια στιγμή η ταυτότητα του ενοίκου του Tύμβου.