30 Οκτώβριος 2014, 13:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2014, 13:27

Παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα θέλει η Γερμανία

  • Παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα θέλει η Γερμανία

Στη συνάντησή του χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, αλλά και στους φόβους των πιστωτών, αναφέρεται με συνέντευξή του σήμερα στη Deutsche Welle ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυο άνδρες δεν συζήτησαν για την αξιολόγηση της τρόικας, έγινε όμως μια αναδρομή στην πορεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, από τότε που έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.

«Μόνον όταν οι Έλληνες πολίτες πουν οι ίδιοι ότι θέλουν τις μεταρρυθμίσεις τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα παρθούν πίσω, ότι δεν θα επανέλθουμε στα προηγούμενα» τόνισε ο υπουργός οικονομικών. Οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν κτήμα των πολιτών εάν ο κόσμος δει λεφτά στη τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος» εκτίμησε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Οι πιστωτές και οι εφιάλτες τους

Όσο βάσιμη να είναι αυτή η εκτίμηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς του μνημονίου και δεν θα υφίσταται πλέον τον έλεγχο αλλά και την έξωθεν πίεση να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, προκαλεί μάλλον εφιάλτες στους πιστωτές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία θα προτιμούσε τη συνέχιση της καταβολής δόσεων από το ΔΝΤ για το 2015 και 2016, και σε περίπτωση ανάγκης, ένα τρίτο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, «...δεν τέθηκε θέμα στη συζήτησή μας για τρίτο πακέτο».

Στην ερώτηση της Deutsche Welle εάν ο Σόιμπλε έδειξε κατανόηση για το ζήτημα των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος ο Γ. Χαρδούβελης απάντησε: «Φυσικά και θέλει να βοηθήσει. Κατάλαβε και αυτός, πιστεύω, ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια. Και οι πιστωτές μας και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους. Εάν κλείσει το θέμα του χρέους και δεν υπάρξει αβεβαιότητα, πιστεύω ότι και τα σπρεντ, τα επιτόκια που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά, θα μειωθούν», κατέληξε ο υπουργός οικονομικών.

Τα αγκάθια και η τρόικα

Στην Αθήνα πάντως τα βασικά αγκάθια στις επικείμενες επαφές με την τρόικα είναι το νέο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, η μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό 1,5 ως 2 δισ. ευρώ για το 2015, οι 5.500 απολύσεις ως το τέλος του έτους και η στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού που έχει καθυστερήσει.

Χθες το βράδυ, σε επισήμανση δημοσιογράφου προς τον υπουργό οικονομικών ότι οι Γερμανοί παραπέμπουν για κάθε ελληνική επιθυμία στην τρόικα, ο Γ. Χαρδούβελης είπε πως στην συνάντησή του με τον Σόιμπλε η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου: «Ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα» τόνισε.

Η Αθήνα περιμένει την επάνοδο της ηγεσίας των ελεγκτών το Σαββατοκύριακο 8-9 Νοεμβρίου με προοπτική να ξεκινήσουν οι συναντήσεις από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου. Από την ερχόμενη Τετάρτη θα βρίσκονται στην πρωτεύουσα και τα τεχνικά κλιμάκια που θα κάνουν τις συναντήσεις προετοιμασίας με τα ελληνικά υπουργεία.