30 Οκτώβριος 2014, 12:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2014, 13:08

Ανέκδοτες φωτογραφίες του Τσε βρέθηκαν στην Ισπανία

  • Ανέκδοτες φωτογραφίες του Τσε βρέθηκαν στην Ισπανία

Μπορεί ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα να έχει φύγει από τη ζωή εδώ και 47 χρόνια, ωστόσο οτιδήποτε έχει σχέση με εκείνον εξακολουθεί να συγκινεί τη διεθνή κοινή γνώμη.

Απόδειξη ότι η είδηση πως βρέθηκε κουτί με πούρα όπου ήταν κρυμμένες οκτώ φωτογραφίες του μεγάλου επαναστάτη, μερικές εκ των οποίων μάλιστα ανέκδοτες,
έκανε το γύρο του κόσμου και φιλοξενήθηκε σχεδόν σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το κουτί βρέθηκε στη Σαραγόσα της Ισπανίας από τον Ιμανόλ Αρτεάγα, ανιψιό του ιεραπόστολου Λουίς Καρτέρο ο οποίος φύλασσε τις φωτογραφίες που του είχε εμπιστευτεί ο Μαρκ Χούτεν, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και μοναδικός δημοσιογράφος που τεκμηρίωσε το θάνατο του Τσε Γκεβάρα.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τη σορό του επαναστάτη, ενώ σε δυο από αυτές βρίσκεται η Ταμάρα Μπούνκε, γνωστή ως «Τάνια», σύντροφος του Τσε στον αγώνα και με καταγωγή από τη Γερμανία. Η «Τάνια» σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Βολιβία, τρεις μήνες πριν να εκτελεστεί ο Τσε.

Ο Χούτεν είχε τραβήξει τις φωτογραφίες αλλά φοβόταν ότι δεν θα τον αφήσουν να τις βγάλει από τη Βολιβία και για αυτό τις έδωσε στον ιεραπόστολο Καρτέρο να τις φυλάξει. Η ποιότητα των εικόνων, αλλά και το γεγονός πως οι έγχρωμες έχουν εκτυπωθεί σε άσπρο και μαύρο, δείχνουν τη βιασύνη με την οποία ο Χούτεν προσπάθησε να δώσει τις φωτογραφίες στον Καρτέρο πριν φύγει.