Φοιτητές εναντίον Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • Φοιτητές εναντίον Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης προσπαθεί να πείσει φοιτητές να ανοίξουν την πόρτα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Γηπεδικές σκηνές με (σχεδόν) κλειδωμένους καθηγητές, εισβολή φοιτητών και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών εκτός εαυτού, εκτυλίχθηκαν το πρωί στα Προπύλαια κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Συγκλήτου.

Βασικά θέματα στην ατζέντα ήταν η φύλαξη των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και η διαγραφή των αιώνιων φοιτητών. Η εισβολή μέσα στην αίθουσα έγινε από φοιτητές που ζητούσαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση προκειμένου να εκπροσωπηθούν – όπως έλεγαν – όλες οι φοιτητικές παρατάξεις. Αντίθετα, πρόταση του Πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη ήταν να μετάσχουν μόλις ένας ή δυο εκπρόσωποι των φοιτητών προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση και τα μέλη της Συγκλήτου να παραμείνουν αποκλεισμένα μέσα στην αίθουσα για περίπου μία ώρα. Ο Πρύτανης ζήτησε από τους φοιτητές να φύγουν προειδοποιώντας τους ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέτρα και αρνούμενος να κάνει οποιονδήποτε διάλογο μαζί τους. Τελικά ο Θ. Φορτσάκης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση και να αποχωρήσει από τα Προπύλαια.


Πηγή βίντεο: naftemporiki.gr 

«Ποτέ δεν κλειδώσαμε καμία πόρτα και κάθε όργανο πρέπει να λογοδοτεί», ήταν η απάντηση των φοιτητών που κατηγορούν τον Πρύτανη για τη διακοπή. Στο πλευρό τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών που δηλώνουν ότι είναι «απαράδεκτο ο Πρύτανης να μην κάνει διάλογο με τους φοιτητές».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την μεριά του επέλεξε το facebook προκειμένου να τοποθετηθεί για την κόντρα Φορτσάκη-φοιτητών. «Ο κ. Φορτσάκης έχει απόλυτο δίκιο», έγραψε ο υπουργός Παιδείας.

Το χρονικό της κόντρας

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Πρύτανη και των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες όταν οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να ασφαλίσουν τα Προπύλαια. Οι πληροφορίες που είχαν ήταν ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να κάνει κατάληψη στο ιστορικό κτήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρεία. Οι πόρτες παρέμειναν κλειστές επί σειρά ημερών προκαλώντας την αντίδραση και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στο κτίριο της πρυτανείας.

Η πρόθεση των πρυτανικών αρχών να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών όξυνε περαιτέρω το κλίμα, όπως και η καταγγελία του Θεόδωρου Φορτσάκη περί εισόδου τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία χωρίς άδεια. Ομάδα φοιτητών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, η οποία και έληξε την περασμένη Πέμπτη, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Συγκλήτου.