29 Οκτώβριος 2014, 19:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2014, 19:41

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους ανθρακωρύχους στην Τουρκία

  • Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους ανθρακωρύχους στην Τουρκία
    Η είσοδος της στοάς στο ορυχείο του Ερμενέκ
  • Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους ανθρακωρύχους στην Τουρκία
    Το ορυχείο όπου έχουν εγκλωβιστεί 18 ανθρακωρύχοι στα νότια της Τουρκίας
  • Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τους ανθρακωρύχους στην Τουρκία
    Με την ελπίδα να ακούσουν καλά νέα περιμένουν οι συγγενείς των ανθρακωρύχων

Ένα 24ωρο έχει περάσει από τη στιγμή που πλημμύρισε η στοά του ορυχείου Ερμενέκ στη νότια Τουρκία, παγιδεύοντας 18 εργάτες στα έγκατα της γης και όλα δείχνουν ότι εξανεμίζονται οι ελπίδες να  βρεθούν ζωντανοί.

Αν και οι επιχειρήσεις άντλησης των υδάτων συνεχίζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, οι δύτες που παίρνουν μέρος στις ενέργειες διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν σε μεγάλο βάθος, λόγω έλλειψης ορατότητας.

Δεκαέξι από τους 34 ανθρακωρύχους που βρίσκονταν στη στοά του ορυχείου του Ερμενέκ, δηλαδή σε βάθος 300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, τη στιγμή της πλημμύρας κατάφεραν να βγουν πριν να εγκλωβιστούν από το νερό.

Προς το παρόν οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για τα αίτια της τραγωδίας, όμως τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανθρακωρύχους κάνουν λόγο για ελλειπή μέτρα ασφαλείας στο ορυχείο που εκμεταλλεύεται η ιδιωτική εταιρία Has Sekerler.

Το δυστύχημα σημειώνεται 5 μήνες μετά τη φονικότερη τραγωδία σε ορυχείο της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 301 ανθρώπων στις 13 Μαΐου.

Οι δυσάρεστες εξελίξεις ανάγκασαν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να ματαιώσουν μέρος των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1923.