15 Μάιος 2013, 16:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:39

Εκπρόσωποι του Ποντιακού Ελληνισμού στη Βουλή. Τι ζήτησαν;

  • Είπε Έλλην βουλευτής: «Εμείς οι Τούρκοι»

Εκπρόσωποι του Ποντιακού Ελληνισμού στη Βουλή. Τι ζήτησαν;

Αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και συντάξεις στους παλλινοστούντες, ήταν τα δύο βασικά θέματα που είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών του ποντιακού ελληνισμού, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Στη σημασία των δύο αυτών θεμάτων, μέσα από ιστορικές αναφορές, αναφέρθηκαν όλοι - ο πρόεδρος και ο γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού ΠΑΣΠΕ) Ιωάννης Μωυσιάδης και Στέφανος Τανιμανίδης, οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδιας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΣΠ) Χαράλαμπος Αποστολίδης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελληνοποντίων Παλλινοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ Σέργιος Καλπαζίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης, ενώ δεν ήταν παρών, λόγω αδυναμίας του να έρθει στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.

Τη σημασία της αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, επεσήμαναν όλοι οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών ενόψει μάλιστα της επετείου, στις 19 Μαϊου, της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας, η οποία θα εορταστεί στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία της Αγίας Σοφίας, με πολλές εκδηλώσεις. Ένας εορτασμός, που θα γίνει και «εφαλτήριο» στον αγώνα για την κατάργηση του αντισυνταγματικού, όπως ειπώθηκε, νόμου 4093/12, που «υποχρεώνει σε βιολογικό αφανισμό 20.000 παλλινοστούντες ποντίους».

Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών έθεσαν τα σημεία του νόμου που καθιστούν, όπως είπαν, αδύνατη την δίκαιη συνταξιοδότηση της πλειοψηφίας των παλλινοστούντων και ζήτησαν την συμβολή της Επιτροπής για την επίλυση του θέματος, εξασφαλίζοντας υπόσχεση του προέδρου της 'Αδωνι Γεωργιάδη ότι η Επιτροπή θα ξεκινήσει σειρά επαφών με τους συναρμόδιους υπουργούς, σε μία απόπειρα διερεύνησης προθέσεων και επίλυσης του προβλήματος των συντάξεων, με στόχο μία τροποποίηση του νόμου,όμως για τον επόμενο χρόνο. Πρόταση την οποία χαιρέτησε η πλειοψηφία των βουλευτών που έλαβαν τον λόγο.

Πηγή: real.gr

Σχετικά άρθρα:

19 Μαΐ 2013: Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αθήνα

19 Μαΐ 2013: Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Θεσσαλονίκη