29 Οκτώβριος 2014, 16:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2014, 16:28

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Χωρίς σχεδιασμό η επόμενη μέρα

  • Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Χωρίς σχεδιασμό η επόμενη μέρα

Τραβάει αυτιά και με τη νέα έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα του μνημονίου: «Το τέλος του μνημονίου και η έξοδος στις αγορές για δανεισμό δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν βαρύνεται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα ούτε ότι δεν υπάρχει εξίσου μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα», αναφέρεται στην έκθεση. Στην αμέσως επόμενη πρόταση επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση όλων αυτών αναζητείται ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο δεν υπάρχει ή δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί!

«Κινούμενη άμμος». Αυτή είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποιείται στο εισαγωγικό σημείωμα της τριμηνιαίας έκθεσης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον σαν να είναι πάνω σε “κινούμενη άμμο”».

Συμπτωματικό της ρευστής κατάστασης είναι, επίσης, «ότι δεν έχει διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον μνημόνιο που τελειώνει το 2014». Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει ότι κάθε σαφές σχέδιο ανάπτυξης προϋποθέτει ένα σαφές σχέδιο διανομής, και επομένως μέτρα αναδιανομής.

Ως «μέτρα αναδιανομής» θεωρεί μια βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση. «Επίσης, κοινωνική πολιτική σε σαθρά οικονομικά θεμέλια δεν γίνεται», σημειώνει. Προκειμένου δε να διατηρηθούν τα όσα έχουν επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία, και προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια ανάπτυξη διαρκείας, απαιτούνται τέσσερις μεταβλητές. Αυτές είναι: ρύθμιση του δημόσιου χρέους, ποιότητα στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, πολιτική σταθερότητα και προσοχή στις τυχόν απότομες εξωτερικές διακυμάνσεις που μπορεί να υπάρξουν.

«Δίνεται εσφαλμένα η εντύπωση ότι από το 2015 η ελληνική οικονομία δεν θα υπόκειται σε κάποιες δεσμεύσεις, ενώ προκαλούνται ανεδαφικές προσδοκίες για ικανοποίηση των πάσης φύσεως απαιτήσεων. Τροφοδοτείται επίσης (εσφαλμένα) η εντύπωση πως ό,τι έγινε έως τώρα ήταν λάθος», εκτιμά η Έκθεση.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής θεωρεί ότι ωθεί τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο.