29 Οκτώβριος 2014, 15:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2014, 15:22

Φρεγάτα και υποβρύχιο στέλνει η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο

  • Φρεγάτα και υποβρύχιο στέλνει η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο

Η τουρκική προκλητικότητα και οι καθημερινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία σήμερα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, και σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα στέλνει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων που έχουμε ως χώρα μέλος του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο και μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας, και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο» εξήγησε ο Ευ. Βενιζέλος.

Παράλληλα επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμιά θαλάσσια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οροθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στη συνάντηση Βενιζέλου-Αναστασιάδη συζητήθηκε και ο σχεδιασμός της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου, που είναι η πρώτη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τις ξεκάθαρες θέσεις της Γαλλίας όσο αφορά το δικαίωμα της Λευκωσίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, αλλά και για τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια λύση στο Κυπριακό. «Το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας» γράφει σε σχετική επιστολή του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.