15 Μάιος 2013, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:39

Ολοκληρώθηκαν τα Υψηλάντεια 2013. Βίντεο

  • Ολοκληρώθηκαν τα Υψηλάντεια 2013. Βίντεο

Ολοκληρώθηκαν τα Υψηλάντεια 2013. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Τραπεζούντας «Αλέξανδρος Υψηλάντης» διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τα Υψηλάντεια 2013 από τις 9 έως 12 Μαΐου 2013. Ακολουθούν βίντεο από την εκδήλωση.

Κάθε χρόνο και  καλύτερα, είναι μια ταιριαστή έκφραση για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει εδώ και χρόνια ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Τραπεζούντας «Αλέξανδρος Υψηλάντης» τις ημέρες που γιορτάζει η εκκλησία του χωριού Ζωοδόχος Πηγή. Τα φετινά «Υψηλάντεια» είχαν πλήθος δραστηριοτήτων, που προγραμματίστηκαν άψογα και σημαντικούς καλεσμένους, καθώς έγιναν με την συμμετοχή Οφλήδων από τον σημερινό Πόντο και την περιοχή καταγωγής των ιδρυτών της Νέας Τραπεζούντας.

Όπως αναφέρθηκε ήδη, το πρόγραμμα ήταν πλούσιο, με βασικές και παράπλευρες δραστηριότητες, κεντρική όμως μπορεί να θεωρηθεί η παρουσίαση χορών από διάφορες περιοχές του Πόντου, και βέβαια τον Όφη από τα χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων της Πιερίας και των Idemm. Πρόκειται για χορευτική ομάδα που είναι υπό της προστασία της UNESCO, για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαύρης Θάλασσας, ενώ και τα χορευτικά των «Αλ. Υψηλάντη», «Παναγία Σουμελά», Ένωσης Ποντίων Πιερίας και Κορινού εκπροσώπησαν με τον καλύτερο τρόπο τους συλλόγους τους.

Οι χοροί που παρουσιάστηκαν ενθουσίασαν το κοινό που κατέκλυσε την πλατεία της Νέας Τραπεζούντας, ενώ το κλίμα ήταν και ιδιαίτερα συγκινητικό με την παρουσία των οφλήδων από την Τουρκία. Όλοι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των συλλόγων, με πρώτους τους οικοδεσπότες, τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης κλίματος φιλίας μεταξύ ανθρώπων που έχουν κοινή γεωγραφική καταγωγή κι ας ζουν σε διαφορετικές χώρες και στάθηκαν στα τόσα πολλά που ενώνουν τις δυο πλευρές.

Επιπλέον, το πρόγραμμα είχε και εκδηλώσεις όπως την Πανηγυρική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νέας Τραπεζούντας και την  αναβίωση του παλαιού εθίμου των αυγομαχιών στο χώρο της κεντρικής πλατείας του χωριού την Παρασκευή, μέρα που έκλεισε με μουσικό οδοιπορικό στις αλησμόνητες Πατρίδες της καθ' ημάς Ανατολής «Μικρά Ασία - Θράκη – Πόντος» με τις  χορωδίες: Παραδοσιακή χορωδία Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πιερίας, Παραδοσιακή χορωδία Συνδέσμου Θρακών Ν. Πιερίας, Παραδοσιακή χορωδία Συλλόγου Αλέξανδρου Υψηλάντη Νέας Τραπεζούντας Πιερίας.

Νωρίτερα την Πέμπτη είχαν γίνει οι απονομές των βραβείων  «Αλέξανδρος Υψηλάντης»-«Δημήτριος Υψηλάντης» Κυριακή 12 Μαΐου και την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε το ταφικό έθιμο της Νέας Τραπεζούντας που αναβιώνει στο χωριό όπως γίνονταν στον ιστορικό Όφι του Πόντου. Ακολούθησε το σκακιστικό, το οποίο σε συνεργασία με την Ε.Σ.Κ.Ε.Δ.Υ.Μ. και τον Σκακιστικό Όμιλο Κατερίνης παρουσιάζεται κάθε χρόνο μεγαλύτερο και καλύτερο, ενώ τον χορό των δραστηριοτήτων είχε ανοίξει η συμμετοχή των μελών του χορευτικού συγκροτήματος του «Αλέξανδρου Υψηλάντη» στην καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου.

Από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, τα «Υψηλάντεια 2013» οργανώθηκαν άψογα και όσοι παραβρέθηκαν μίλησαν με τα καλύτερα λόγια. Οι εκδηλώσεις αυτές πάντρεψαν το παρελθόν με το παρόν με τρόπο δημιουργικό και έδειξαν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι λαοί στο μέλλον. Η πολιτική της έχθρας και του φανατισμού δεν ωφέλησε κανέναν, ενώ αντίθετα αδελφωμένοι οι λαοί μπορούν να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν:


Πηγή: olympiobima.gr