29 Οκτώβριος 2014, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2014, 14:19

Μέσα στην εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

  • Μέσα στην εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

Έως το τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή έως την Παρασκευή το νομοσχέδιο που αφορά περί τις 170.000 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πριν συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους επικεφαλής της τρόικας.

Και αυτό διότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει αποστείλει όλα τα επιπρόσθετα στοιχεία που ζήτησαν οι δανειστές και έχει προχωρήσει και στις απαραίτητες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο θεσμικού πλαισίου.

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι περί τις 170.000 με 190.000, που έχουν τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και καθυστερούν πάνω από 180 ημέρες τις δόσεις τους προς τις τράπεζες. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν περίπου 13 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια και για αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται «αυτοματοποιημένες» διαδικασίες, με τον πρωτεύοντα ρόλο ως προς το είδος της αναδιάρθρωσης να έχουν οι τράπεζες, καθώς αυτές θα επιλέγουν σε ποιες επιχειρήσεις θα γίνονται ρυθμίσεις.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά περίπου 10.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης καθυστερούν τις πληρωμές προς τις τράπεζες για πάνω από 180 ημέρες και έχουν «κόκκινα» δάνεια περί τα 37 δισ. ευρώ. Για αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται διαδικασίες αναδιάρθρωσης, με την εμπλοκή των δικαστηρίων.