29 Οκτώβριος 2014, 13:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2014, 13:57

Από αύριο η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη»

  • Από αύριο η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη»

Στις 30 Οκτωβρίου ανεβαίνει στη σκηνή ΘΕΑΤΡΟΝ του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» η Φιλιώ, η πρωταγωνίστρια της νέας παράστασης Σμύρνη μου αγαπημένη που φέρει την υπογραφή της Μιμής Ντενίση.

Μέσα από την προσωπική και οικογενειακή ιστορία της Φιλιώς ξεδιπλώνεται η ιστορία της Σμύρνης την περίοδο 1917-23. Το έργο έγραψε και σκηνοθέτησε η γνωστή ηθοποιός, μετά από πολυετή έρευνα στα πλούσια αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού –όπως είπε–, το οποίο έχει κάνει και την παραγωγή του έργου.

Η Μιμή Ντενίση διάβασε μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων, καθώς και πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής. Επίσης, χρησιμοποίησε υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται για πρώτη φορά γνωστά στο ευρύ κοινό, μέσα από το έργο.

Τη ζωντανή μουσική έχει αναλάβει η Εστουδιαντίνα, που μάλιστα πραγματοποίησε ολοκληρωμένη έρευνα γύρω από τη μουσική της Ιωνίας. Τα κοστούμια είναι εποχής και τα σκηνικά πολυτελή, όπως και σε όλες τις παραστάσεις που ανεβάζει η Μιμή Ντενίση. Στην παράσταση χρησιμοποιείται αυθεντικό φωτογραφικό υλικό.

Παράλληλα στο φουαγέ του ΘΕΑΤΡΟΝ θα φιλοξενείται από 10 Νοεμβρίου η έκθεση «Η Σμύρνη των Ελλήνων» από την Ένωση Σμυρναίων. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτρέτα και κειμήλια που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθούν όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα έως το 1922, και να καταδειχθούν οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό και την κοινωνική πρόνοια.

Το έργο

Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ, θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά όπου ζει πια και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, όταν ήταν το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας αλλά και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς.

Ο άντρας της Φιλιώς, φανατικός Έλληνας και βενιζελικός, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες, θέλουν την Σμύρνη αυτόνομη. 

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους, κυριαρχούν στο έργο.

Σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της πόλης.

Πρωταγωνιστούν οι: Μιμή Ντενίση, Τάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Μιχάλης Μητρούσης, Κώστας Βουτσάς, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Σκοπελίτη, Νέλη Αλκάδη, Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμέτσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Γκιούλης.

Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα, με τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα, Νίκο Μέρμυγκα, Γιάννη Τσέρτο και Γιάννη Πλαγιαννάκο, και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα.