29 Οκτώβριος 2014, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2014, 13:39

Δωρεάν εξετάσεις σακχάρου στη Θεσσαλονίκη

  • Δωρεάν εξετάσεις σακχάρου στη Θεσσαλονίκη

Την δυνατότητα να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και να πληροφορηθούν εάν πάσχουν ή όχι από σακχαρώδη διαβήτη θα έχουν το Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Οι εξετάσεις θα είναι δωρεάν και μπορούν να τις κάνουν και όσοι γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη για να μάθουν εάν είναι καλά ρυθμισμένοι.

Οι εξετάσεις θα γίνονται στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, το Σάββατο 1η και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Προγράμματος Ενημέρωσης «Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά», που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του.

Μια σταγόνα αίμα αρκεί

Ειδικότερα, το Σάββατο, 10:00 με 14:00 και 17:00 με 20:00, και την Κυριακή, από τις 10 έως τη μία, θα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σε όσους το επιθυμούν, προκειμένου αφενός μεν, να εντοπιστούν άτομα με διαβήτη και να παραπεμφθούν στους ιατρούς τους για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση, αφετέρου δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες είναι καλά ρυθμισμένοι. Οι μετρήσεις θα γίνονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με τη λήψη αίματος από το δάκτυλο (μια σταγόνα).

900.000 οι διαβητικοί στην Ελλάδα

Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται παγκόσμια απειλή καθώς ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 380 εκατ. ενώ την επόμενη 20ετία αναμένεται να φτάσει τα 550 εκατ. Στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των διαβητικών ανέρχεται σε 900.000 ενώ αρκετοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Το άμεσο κόστος για την αντιμετώπιση του διαβήτη στην Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς, ανέρχεται στα 1300 ευρώ ανά διαβητικό ετησίως, ενώ τα άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη κοστίζουν 60% περισσότερο από τους καλά ρυθμισμένους διαβητικούς.