29 Οκτώβριος 2014, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2014, 12:14

Η Google τιμά τη διάσημη γλύπτρια Niki de Saint Phalle

  • Η Google τιμά τη διάσημη γλύπτρια Niki de Saint Phalle

Χρώμα και φόρμες που μόνο απαρατήρητες δεν μπορούν να περάσουν, δημιουργούσε σε όλη της την ζωή η Νίκι ντε Σεν Φαλ, η Γαλλοαμερικανίδα καλλιτέχνις που ειδικευόταν κυρίως στους δημόσιους χώρους.

Η Νίκη ντε Σεν Φαλ (Niki de Saint Phalle) γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1930 στη Γαλλία και απεβίωσε τον Μάιο του 2002.

Όταν ήταν πολύ μικρή η οικογένειά της μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου όμως ο τραπεζίτης πατέρας της καταστράφηκε οικονομικά στο κραχ του 1929.

Η πρώτη της επαφή με την τέχνη ήταν τα κόμικ, όπως είχε πει η ίδια, αλλά και οι βόλτες που έκανε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο επαγγελματικά ξεκίνησε πρώτα ως μοντέλο, μεταξύ άλλων στη Vogue και το Elle.

Το 1952 επιστρέφει στο Παρίσι για να σπουδάσει θεατρολογία και υποκριτική. Εκεί αρχίζει να ασχολείται δειλά-δειλά με τη σκηνοθεσία.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Ελβετία έκανε την πρώτη έκθεσή της. 

Το 1974 δημιουργεί μεγάλης κλίμακας γλυπτά εμπνευσμένα από τη Μητέρα Γη για την πόλη του Αννόβερου και αργότερα δημιουργεί ένα πάρκο γλυπτικής στην Τοσκάνη, όπου τοποθετεί γιγαντιαία γλυπτά με τις φιγούρες των Ταρό. 

Σχεδόν 14 χρόνια μετά, τη δεκαετία του ΄80, αλλάζει την πλατεία στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.

Από τα πιο γνωστά έργα της σπουδαίας καλλιτέχνιδας είναι το Συντριβάνι Στραβίνσκι, δίπλα στο Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού, ο Κήπος Ταρό στην Τοσκάνη και ο Μαγικός Κύκλος της Βασίλισσας Califia στην Καλιφόρνια.