14 Μάιος 2013, 11:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:40

Επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα

  • Φρούτα και λαχανικά για μεγαλύτερη αισιοδοξία

Επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα. Εντοπίστηκαν ίχνη 27 διαφορετικών και επικίνδυνων για την υγεία φυτοφαρμάκων

Τοξικά και ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία είναι τα περισσότερα από τα 27 διαφορετικά φυτοφάρμακα που εντοπίστηκαν σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης πρόκειται για χημικές δραστικές ουσίες (πολλές από αυτές απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), των οποίων οι επίσημες εγκρίσεις αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα και πολλά άλλα.

Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:

Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια)
Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)
Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις μέλισσες(δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια)

Στην κορυφή της ιδιότυπης αυτής λίστας βρίσκονται δείγματα μήλων – ακόμα και περσινής σοδειάς – όπου εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και ακολουθούν τα δείγματα αχλαδιών με έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι σε δείγμα μήλου βρέθηκε ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων!

Σύμφωνα με την Greenpeace ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να προστατεύει τον καταναλωτή από τα χημικά κοκτέιλ. «Αυτό που φαίνεται να εφαρμόζεται με επιτυχία στη χώρα μας, είναι τα “παραθυράκια” της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπου μια άκρως επικίνδυνη, εξ ού και απαγορευμένη, ουσία μπορεί να παίρνει προσωρινές άδειες χρήσης για 120 μέρες κάθε φορά, δηλαδή μία παράνομη ουσία “νομιμοποιείται” προσωρινά» τονίζει η οργάνωση.

Πηγή: protothema.gr