29 Οκτώβριος 2014, 08:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2014, 08:24

Σημαντική συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στην Λευκωσία

  • Σημαντική συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στην Λευκωσία

Οι υπουργοί εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, Ιωάννης Κασουλίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Σαμέχ Χασάν Σούκρι θα έχουν σήμερα στη Λευκωσία συνάντηση για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα σε θέματα ενέργειας.

Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και θα προετοιμάσει και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των τριών χωρών Νίκου Αναστασιάδη, Αντώνη Σαμαρά και Στρατηγού Σίσσι, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου. Στις 7 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί την Κύπρο, για επαφές με την πολιτική ηγεσία.

Πριν από την υπουργική συνάντηση σήμερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί χωριστά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Σαμέχ Χασάν Σούκρι.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία

Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρπαρός» συνεχίζει τις προκλήσεις του στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χθες το «Μπαρπαρός» μαζί με τη φρεγάτα «Γκοκτσού» βρέθηκαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου εννέα και το απόγευμα στο οικόπεδο δύο, ενώ κανονικά συνεχίζει τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο τεμάχιο εννέα, η εταιρεία ΕΝΙ.

Πλατφόρμας εξόρυξης αναζητά η Άγκυρα

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα να ενδιαφέρεται για αγορά ή ενοικίαση πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου, την οποία, θα επιδιώξει να μεταφέρει και να εγκαταστήσει παράνομα στο νότιο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα έχει προσεγγίσει ξένες εταιρείες για ενοικίαση, με την επιλογή αγοράς δικής της πλατφόρμας να κερδίζει έδαφος, αφού οι διαβουλεύσεις με κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, χώρα ιδιαίτερα φιλική με την Τουρκία, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.