28 Οκτώβριος 2014, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2015, 15:32

Ρόμπερτσον: Τα γλυπτά του Παρθενώνα κλεμμένα, ο Έλγιν χρεοκοπημένος

  • Ρόμπερτσον: Τα γλυπτά του Παρθενώνα κλεμμένα, ο Έλγιν χρεοκοπημένος
    Αμάλ Αλαμουντίν και Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον από την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Ο Λόρδος Έλγιν ήταν ένας χρεοκοπημένος διπλωμάτης που έκλεψε τα Γλυπτά για να κάνει χρήματα». Με αυτή την φράση ο Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον, Αυστραλός νομικός που ανήκει στην ομάδα της Αμάλ Αλαμουντίν, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη νομική γραμμή που θα επιλέξει η Ελλάδα σε περίπτωση που αποφασίσει να κινηθεί δια της δικαστικής οδού.

Μιλώντας στην αυστραλιανή δημόσια τηλεόραση σημείωσε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα «επιβάλλεται να επιστρέψουν γιατί απλούστατα είναι κλεμμένα». Η συνέντευξη δόθηκε μετά την επιστροφή του Ρόμπερτσον από την Αθήνα και όπως είναι φυσικό η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις… ερωτήσεις!

«Με πλησίασε η ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε την άποψή μου και εγώ της ζήτησα να καταθέσει και την δική της», είπε και πρόσθεσε: «Ήταν συμπτωματικό ότι παντρεύτηκε πρόσφατα. Δεν επιδιώξαμε το ταξίδι αυτή την εποχή για μεγαλύτερη δημοσιότητα. Ήταν συμπτωματικό». Διευκρίνισε μάλιστα ότι η Αμάλ Αλαμουντίν ασχολείται εδώ και τρία χρόνια με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να επιστρέψει τα Γλυπτά, στάση την οποία ενστερνίζεται και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον υπενθύμισε την πρόσφατη δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 88% των Βρετανών λέει «ναι» στην επιστροφή.   

«Η UNESCO έδωσε προθεσμία έξι μηνών στη Βρετανία να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα. Αν δεν το κάνει η δικαστική προσφυγή είναι πιθανή», είπε προσθέτοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζουν πως υπάρχει θέμα.